petak, 8. mart 2013.

Potpisan ugovor o nabavci 200 autobusa za GSP „Beograd”

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prisustvovao je danas u Starom dvoru potpisivanju ugovora za nabavku 200 niskopodnih autobusa gradskog tipa između GSP „Beograd” i kompanije „Solaris”. Ugovor su potpisali v.d. generalnog direktora Nebojša Ćeran i članica Upravnog odbora za prodaju i marketing Malgoržata Olževska. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Andžej Jašonovski, ambasador Republike Poljske, Živorad Anđelković, pomoćnik gradonačelnika, Bojan Bovan, gradski sekretar za saobraćaj, predstavnici komapnije „Solaris”, kao i predstavnici sindikata „Sloga” i Samostalnog sindikata GSP „Beograd”.

– Posao koji smo započeli pre malo manje od godinu dana danas privodimo kraju. Kao i prvog dana, apsolutno stojim iza odluke o kupovini 200 autobusa, uz pomoć sredstava EBRD, jer Beograđani više ne mogu da čekaju, da se voze vozilima koja ne zadovoljavaju osnovne uslove prevoza u Beogradu. Želim da zahvalim svima koji su nas podržali u ovom projektu, pre svega zapsolenima u GSP-u, predstavnicima sindikata, koji su danas sa nama ovde i koji veoma dobro znaju koliko je važno za bezbednost sugrađana i svih zaposlenih u ovom preduzeću da GSP dobije nove autobuse. U prethodnom periodu obnovili smo trolejbuski, tramvajski vozni park i kupili određeni broj autobusa. Očekujemo u sledećih desetak dana i prve isporuke iz „Ikarbusa” autobusa za koje je rok bio decembar prošle godine. Za narednih mesec do dva očekujemo da će svi autobusi biti na gradskim ulicama. Ovom prilikom želim da pozovem i srpske fabrike autobusa, „Ikarbus” i FAP, da uz pomoć Vlade Srbije dođemo do projekta kupovine sto solo autobusa, kao što smo i obećali, od domaćih proizvođača – kazao je gradonačelnik Đilas.

On je precizirao da ti autobusi treba da budu na gasni pogon zbog ušteda. Kompanijama je poručio da je Srbija isuviše mala za dve firme koje proizvode autobuse, te da je zbog toga logično da se ove dve fabrike udruže, dogovore šta koja od njih može da uradi u procesu proizvodnje i da tako pokažu jedinstvo u privredi ne samo Beograda već i Srbije.

– Sa iskustvom koje oni imaju, uz pomoć Vlade Republike Srbije i grada Beograda siguran sam da možemo doći do prozvoda kojim ćemo mi u Beogradu biti zadovoljni, a koji može da bude i konkurencija „Solarisu” na nekim drugim tržištima, što i jeste naša želja. Kada dobijemo sve nove autobuse, onda ćemo imati evropski standard u vozilima, srpsku cenu karte, ali moraćemo da imamo i evropski način ulaska u ta vozila i plaćanja karata, jer bez toga GSP, sa 6.000 zaposlenih, neće moći da obavlja funkciju koju mu je Beograd poverio – rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.Nebojša Ćeran, v.d. generalnog direktora GSP „Beograd”, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora i podsetio da je program obnove voznog parka, koji obuhvata nabavku 400 autobusa, započet prošle godine.

– Tokom jeseni i zime, uspešno su završeni pregovori sa EBRD-om i krunisani potpisivanjem ugovora o kreditu GSP „Beograd” i EBRD, kao i trojnim ugovorom, u kome je učestvovao i grad Beograd. Danas završavamo proces nabavke za koji se na tenderu prijavilo nekoliko svetskih prizvođača, „Solaris” je odneo pobedu. Od jula do novembra, mesečnom dinamikom isporuke, dobićemo 200 novih vozila, a shodno odluci Skupštine grada, nadamo se da će se i druga faza nabavke, preostalih 200 vozila od domaćih proizvođača realizovati. Beograđani će dobiti ispravne, bezbedne i klimatizovane autobuse i ja im se ovom prilikom izvinjavam zbog svih problema iz prethodnog perioda, jer je zaista teško održavati potreban nivo pouzdanosti sa autobusima koji su u proseku stari preko 10 godina. GSP će ovim projektom dobiti smanjenje troškova održavanja, pouzdaniji prevoz, veće učešće u saobraćaju i, samim tim, veći prihod – kazao je Nebojša Ćeran.

Malgoržata Olževska, članica Upravnog odbora za prodaju i marketing kompanije „Solaris”, kazala je da prizvodnja 200 autobusa predstavlja veliki projekat za njih i da će „Solaris” učiniti sve da vozila zadovolje građane Beograda i GSP „Beograd”. Ona je istovremeno uverila prisutne da će i servisna mreža ove kompanije u svakom trenutku biti dostupna GSP-u, kako bi održavanje autobusa uvek bilo na visokom nivou.

Ugovor predviđa nabavku 200 niskopodnih zglobnih autobusa gradskog tipa sa pratećom opremom, uslugam i obukom. Prvih 10 autobusa bi trebalo sa se na ulicama Beograda nađe već u julu mesecu, a ostalih 190 najkasnije do decembra 2013. godine. Autobusi poljskog proizvođaća „Solaris” su niskopodni, zglobni sa dizel motorom „euro 5” generacije sa ugrađenom elektronskom kontrolom sistema za kočenje i sistemom za daljinsko praćenje vozila. Vozila imaju mehaničke rampe za ulazak invalida, klimatizovana su i sa unutrašnjim video-nadzorom. Kapacitet je 45 mesta za sedenje i 100 mesta za stajanje.
GSP „Beograd” je najveći gradski prevoznik u regionu i radnim danima se preveze oko milion i šeststo hiljada putnika.