уторак, 30. април 2024.

Шапић: После празника сва такси возила биће беле боје

У Београду ће од 8. маја ступити на снагу Одлука о такси превозу, која је усвојена пре три године, да сва такси возила морају бити беле боје. Таксисти су имали рок до 2024. да је примене, а они који не буду испоштовали ове европске стандарде, сносиће последице у виду казне од 40.000 динара, а могли би да остану и без дозволе за рад – рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Међутим, напоменуо је да је већина таксиста испоштовала одлуку која је ступила на снагу 2021. године.

– На улицама Београда је више од 6.000 такси возила и већина је своја возила прилагодила важећим правилима. Остало је око 20 одсто њих који то још нису урадили. Верујем да ће сви до истека рока своја возила унифицирати, како би сва била беле боје. За оне који не испоштују рок, неће бити толеранције, јер је дошло време да и у Београду такси возила буду унифицирана као и у свакој европској метрополи. Желимо да наш град буде уређенији и да грађани, као и свугде у свету, могу по боји возила да препознају такси, да немају дилему и да се осећају безбедно када у возило уђу – рекао је Шапић.

Велики број таксиста искористио је субвенције државе, које су износиле 8.000 евра по возилу, па је тренутно око 1.700 аутомобила старости између једне и три године. Ради се и на модернизацији такси услуге и у већини такси возила омогућено је плаћање платним картицама.