четвртак, 4. јун 2020.

Весић: Субвенцијама помажемо пољопривредницима да живе од свог рада

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је пољопривредно газдинство породице Миливојевић у насељу Баташево у Младеновцу. Ова породица је корисник субвенција Града Београда за подстицаје у пољопривреди.

Догађају су присуствовали секретар за привреду Милинко Величковић и председник општине Младеновац Владан Глишић.

Весић је рекао да домаћинство Малише Миливојевића на најбољи начин показује како ће се у будућности развијати одређени делови Београда.

– Једна од најважнијих привредних грана за нас јесте управо пољопривреда. Град Београд доскора није обраћао пажњу на своју пољопривреду и то по мом мишљењу није било превише паметно. На територији Београда тренутно се обрађује скоро 170.000 хектара, од укупнo 250.000 хектара пољопривредног земљишта. То значи да је Београд други пољопривредни регион по величини, после Војводине. Улагања у пољопривреду су од 2012. године повећана 12 пута, од тадашњих двадесетак милиона на 240 милиона динара, колико износе ове године. То су субвенције Града Београда и оне су независне од субвенција које обезбеђује Влада Србије – истакао је Весић.

Како је навео, Град ће наставити тако да ради и у будућности, а како се буџет буде повећавао, исто ће се дешавати и са субвенцијама за пољопривреду.

– Субвенције помажу пољопривредницима да стану на ноге и почну озбиљно да производе. То најбоље можемо да видимо на примеру домаћинства које смо данас посетили, где имамо противградну заштиту купљену субвенцијама Града Београда, као и пластеник. Тако смо Малиши помогли да почне да ради и да може да живи од свог рада – нагласио је Весић.

Према његовим речима, помоћ Града неће изостати ни ове године. Познато је да је буџет Града Београда, због епидемије вируса корона, ове године смањен за око 15 одсто, али једна од ставки које нису уопште смањиване су управо субвенције за пољопривреду.

– То нисмо желели да радимо јер знамо колико је сада важно помоћи пољопривредницима. Током ове недеље расписаћемо конкурс за субвенције. На различите начине помажемо пољопривредна газдинства – појаснио је Весић.

Град Београд никада више неће имати тешку индустрију, јер за тим нема потребе, навео је Весић и додао да је Београд град услуга, те да ће се у будућности више окренути ка старт-ап пројектима и креативној индустрији.

– Пољопривреда ће за нас бити посебно важна. Зато управо са Владом Србије и радимо на томе да се Велетржница претвори у Националну велетржницу, што ће бити добра могућност за извоз пољопривредних производа. Суштина је да се пољопривредницима помогне и обезбеди пласман њихове робе. Када бисмо обезбедили пласман, сви ти људи би могли много боље да живе од пољопривдреде. То ће онда значити и већи извоз, више радних места и друго – рекао је Весић.

Захвалио је Малиши Миливојевићу на гостопримству и додао да ће Београд наставити да улаже у ову важну грану привреде, за коју верује да ће допринети новим радним местима, повећњу извоза и расту животног стандарда.

Секретар за привреду Милинко Величковић је рекао да је газдинство породице Миливојевић пример добре праксе, те да је Град Београд новац дао у праве руке.

– Ово газдинство делује импресивно, али свега тога не би било да Малиша са својом породицом није био упоран и истрајан. Ту има много рада, а без озбиљног рада и упорности свега овога не би било – казао је Величковић.

Председник општине Младеновац Владан Глишић честитао је Малиши на храбрости и вољи и рекао да у будућности може да очекује плодове свога рада.

– Ово је прави пример како људи могу да живе од свог рада. Прошле године од 200 милиона динара субвенција, 50 милиона су добили пољопривредници у Младеновцу, а више од 200 људи је добило субвенције. Надам се да ће Град и у наредном периоду стајати иза наших пољопривредника – навео је Глишић и захвалио Граду Београду и Секретаријату за привреду на подршци овој општини.

Пољопривредник Малиша Миливојевић је нагласио да се без помоћи Града Београда вероватно не би ни упустио у садњу боровнице. Без система противградне заштите не треба ни почињати. Сам то не бих могао, а овде се ризик исплатио већ прошле године, када је падао град и све је било заштићено, нагласио је Миливојевић.