субота, 27. април 2024.

Београд спреман за Европско првенство у уличном трчању 2027.

Другу годину узастопно, у склопу 37. Комтрејд Београдског маратона, организован је Спортски форум. Закључак водећих стручњака из различитих сфера спортске индустрије је да је Београд спреман за организацију Европског првенства у уличном трчању на 10 километара, полумаратону и маратону 2027. године. Београдски маратон је поднео кандидатуру за организацију континенталног шампионата, а одлука се очекује после заседања Савета Европске атлетике, који је заказан за средину октобра. У истој години ће бити одржано 40. јубиларно издање најмасовније међународне спортске манифестације у нашој земљи.

Прву сесију поздравним говорима отворио је Никола Пенић, градски секретар за спорт и омладину, и проф. др Ненад Трунић, декан Факултета за Физичку културу и менаџмент у спорту Универзитета „Сингидинум”, који је покровитељ овог догађаја. На првој сесији говорило се о медицинском збрињавању, затим безбедности и допинг контроли на маратону, а говорници на ове теме били су Никола Прица, секретар Црвеног крста Београда, Дарко Главаш, секретар за послове одбране, ванредних ситуација и координацију.

Тема друге сесије била је сарадња Београдског маратона са организаторима других маратона, као и са Европском и Светском атлетиком. Уводно обраћање имао је директор Београдског маратона Дарко Хабуш, а у панел дискусији учествовали су Мајкл Ниши, директор Чикашког маратона, Марко Васић, један од директора Европске атлетике, Крис Роб, директор и оснивач тркачких конференција „Мас партисипејшн ворлд”, Луција Колић, званични мерилац Светске атлетике, и Игор Радошевић, професор Факултета за спорт Универзитета „Сингидунум”.

Мајкл Ниши је говорио о сарадњи Београдског и Чикашког маратона.

– Београд и Чикаго су сестрински градови и драго ми је што је наша сарадња све боља и боља. Драго ми је што су многе нове ствари имплементиране у Београдски маратон. Рекордан број од 13 хиљада такмичара показује да су организатори урадили сјајан посао. Желим да сви уживамо у сутрашњем спектаклу – рекао је Ниши.

Милош Васић из Европске атлетике одушевљен је идејом да се Београд кандидује за континентални шампионат у уличном трчању.

– Београд је одличан кандидат, уз подршку Београдског маратона и Српског атлетског савеза. Убеђен сам да ће сви услови из кандидатуре бити испоштовани и мислим да главни град Србије има велику шансу да угости најбоље европске тркаче 2027. gодине – истакао је Васић.

Уводно предавање у трећој сесији одржао је директор ЕКСПО-а 2027. проф. др Душан Боровчанин, а панел дискусија односила се на спортско-туристички аспект и потенцијал Београдског маратона из угла партнера, спонзора, сарадника и пријатеља Београдског маратона. На панелу су говорили Маријана Василеску, директорка „Меди групe”, Бојан Мијаиловић, директор Сава осигурања, Бранислав Ђукић, потпредседник Комтрејда, Наташа Павловић, директорка маркетинга ИДЕА, и Јелена Дубовац, директорка маркетинга „Најки”.

– Било ми је задовољство да учеснике Спортског форума упознам са плановима и очекивањима у вези са одржавањем ЕКСПО-а 2027, посебно јер је спорт, поред музике, главна тема специјализоване изложбе која ће бити одржана у Београду – изјавио је тим поводом Душан Боровчанин.

Фото: Live production