уторак, 21. мај 2024.

„Плазма спортске игре младих” у петак на Тргу републике

Свечано отварање „Плазма спортских игара младих” одржаће се у петак 24. маја на Тргу републике, рекао је члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић приликом представљања ове традиционалне манифестације у Старом двору. 

Он је изразио задовољство што се ова манифестација одржава у Београду и указао на значај спорта у развоју младих.

– Верујем да ћемо послати прелепу слику из центра града, са више хиљада деце, нашим спортистима и пријатељима из региона, што је добра формула за живот свих на овим просторима. Србија у манифестацији учествује 11. пут и то сваки пут у добром расположењу и пријатељству, што говори о добром залогу за будуће генерације, а драго ми је што нам се од ове године прикључује и Словенија – рекао је Никодијевић, захваливши Здравку Марићу, председнику Спортских игара младих, на сјајној идеји. 

Он је рекао да се радује што су и друге земље у окружењу препознале квалитет Спортских игара младих и што желе да се прикључе.

– О томе најбоље говоре људи који су покровитељи и амбасадори манифестације, од председника УЕФА-е Александра Чеферина, преко светски познатих спортиста, европског комесара Јоханеса Хана, а у Србији се такмичење организује под покровитељством председника Вучића, Владе и Града Београда. Београд је град спорта и ми се поносимо такмичењима која организујемо. Наш став је да спорт мора бити бесплатан, едукативан и приступачан свима. Финансирамо аматерски спорт, плаћамо термине, тренере, стипендије и подстичемо масовност у спорту. Бављење спортом не сме да зависи од економског статуса родитеља, што је мото и ових спортских игара младих, али и Града Београда – рекао је Никодијевић, позвавши све заинтересоване да присуствују отварању игара.

Здравко Марић, председник „Плазма спортских игара младих”, истакао је да је манифестација од првих дана веома добро прихваћена у Србији и захвалио председнику Вучићу, председнику Привременог органа Града Београда Александру Шапићу и члану овог органа Николи Никодијевићу на ангажману у промоцији Спортских игара младих.

– Захвалност дугујемо деци на првом месту, зато што су од самог почетка препознала манифестацију и јер она постоји управо због њих. Зато позивам све у петак да дођу на свечано отварање на коме ће бити велики број деце, а већ сада могу да обећам да ће сва такмичења бити на високом нивоу – рекао је Марић.

Слободан Поповић, спортски директор Спортских игара младих Србије, нагласио је да је ове године у плану да се достигне број од 120.000 учесника, те да ће током трајања игара бити организовано 180 догађаја у више од стотину градова, општина и места у Србији. На самим финалним такмичењима у Београду очекује се око 1.200 учесника, који ће се борити за пласман у регионални ниво такмичења, а које се одржава 11. јуна у Пожаревцу.

Спортске игре младих основане су 1996. и до сада је у играма учествовало више од 2,7 милиона деце и младих. У фокусу игара је промоција спорта, здравог начина живота и фер-плеја. Млади се на играма могу такмичити у десет спортских дисциплина (фудбал, кошарка, одбојка, одбојка на песку, „између две ватре”, трка на 60 метара, тенис, рукомет, шах и стони тенис). 

По речима организатора, циљ за ову годину је да се кроз овај систем такмичења окупи 100.000 деце у Србији, 110.000 у Хрватској, 40.000 деце у Словенији и 60.000 у Босни и Херцеговини.