субота, 18. јануар 2020.

Зоран Радојичић за РТС: Конкретне мере Града Београда за унапређење квалитета животне средине

У Београду је ваздух данас умногоме чистији него током протеклог периода, а градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић најавио је планове и инвестиције како би се животна средина у главном граду очувала, уз настојање да се умање сви они сегменти који је угрожавају. Београд, као кандидат за „Зелену престоницу”, планира конкретне мере за саобраћај, грејање, енергетску ефикасност, озелењавање. У плану су субвенције за енергетску ефикасност и до 90 одсто средстава, као и то да се угаси још тридесетак индивидуалних котларница, колико их је преостало а у надлежности су града, најавио је градоначелник за Дневник 1 Радио-телевизије Србије.

– Пре свега, желим да нагласим да је изузетно значајан пројекат метроа који треба да буде повезан са БГ возом. То ће умногоме допринети унапређивању јавног превоза и растерећењу центра града од возила, а самим тим и смањењу загађења ваздуха – навео је градоначелник Зоран Радојичић.

Део тих планова је и обилазница око Београда.

Радојичић је истакао да је следећи важан пројекат топловод између Обреновца и Новог Београда.

– Значајан део Новог Београда, а и генерално Београда, повезао би се на овај начин и растеретио део града који се греје индивидуалним ложиштима – прецизирао је Радојичић.

Београд је прошле године купио 244 нова аутобуса са „евро 6” мотором, а ове године ће купити још сто таквих зглобних аутобуса, као и 40 тролејбуса и десет електричних аутобуса, најавио је први човек Београда. 

Зоран Радојичић је раније појаснио да су успешно реализовани многи циљеви из стратешког документа „План квалитета ваздуха у агломерацији – Београд 2016”. Угашен је велики број котларница које су користиле мазут и угаљ као енергент и прикључене су на систем даљинског грејања. Затим, смањила се емисија загађујућих материја у ваздух из ТЕ „Никола Тесла” А и Б, као и емисија штетних материја из саобраћаја, али је град инвестирао и у изградњу бициклистичких стаза и проширење пешачких зона. Успостављен је ефикасан систем мониторинга и континуираног извештавања о квалитету ваздуха и путем апликације „Беоеко”, навео је Радојичић.

Он је додао и да се ради на великим пројектима у области енергетске ефикасности и закључио да је питање заштите животне средине у самом врху агенде глобалне политике, као и да је од првог дана мандата изузетно посвећен унапређењу квалитета животне средине.