недеља, 19. јануар 2020.

Богојављење у Земуну

У организацији општине Земун, Храма Светог оца Николаја Мирликијског и Свебор савеза Београда, организована је трка у пливању за носиоца Богојављенског крста 2020. Овог пута, 242 учесника пливала су уз подршку око петнаест хиљада Земунаца и посетилаца Земуна. Трка је била посвећена јунацима са Кошара, вери и јединству у Христу Господу, саопштила је Општина Земун.

Титулу носиоца Богојављенског крста понео је Стеван Стојиљковић из Београда, који је први допливао до крста у хладном Дунаву, док је од пет дама које су пливале златну медаљу Свебор савеза Београда заслужила Јелена Стошић. Победник Богојављенског пливања је огрнут плаштом и награђен златном Свебор медаљом, статуом Богојављенског пливача и плакетом „Носилац Богојављенског крста 2020”. 

У Богојављенској трци учествовали су пливачи из читаве Србије, Републике Српске и дијаспоре.

Архијерејску литургију у Цркви Светог оца Николаја служио је патријарх српски Иринеј, а почасни председник Организационог одбора Богојављенског светковања у Земуну је председник Републике Србије Александар Вучић.

После беседе патријарха Иринеја о значају празника и дану када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља уследио је чин освећења воде, а затим је улицама Земуна традиционално организована литија у којој су, поред многобројног верног народа, били председник општине Земун Дејан Матић и заменик председника и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић са сарадницима, припадници Команде РВ и ПВО, Жандармерије, Полиције, Ватрогасно-спасилачке бригаде, Свебор савеза Београда, ученици земунских школа.

У спомен на јунаке страдале у одбрани отаџбине на Кошарама 1999. године, старешина Свебор савеза Београда Цвјетко Стевановић спустио је ледени крст у Дунав. У име домаћина, присутне грађане поздравио је Дамир Ковачевић, који је са поносом истакао да су сви учесници Богојављенске трке победници. 

Организациони одбор светковања Богојављења ове године доделио је Богојављенски крст јунацима одбране Кошара и њиховом команданту, пуковнику Љубинку Ђурковићу, добротвору адвокату Небојши Петровићу, Управи саобраћајне полиције – ПУ за Град Београд и медијским кућама Пинк, РТС и Студио Б, док су златне плакете дароване одреду Жандармерије у Београду, ординацији „Спортива” и дневним новинама које традиционално прате ову манифестацију – Политици, Вечерњим новостима, Куриру, Блицу и Спортском журналу. 

Прослави Богојављења у Земуну присуствовали су престолонаследник Александар Други Карађорђевић са супругом, привредни и културни посленици.