петак, 22. октобар 2021.

Радојичић: Тиршова 2 биће завршена до 2024. године, на стогодишњицу оснивања педијатрије у Београду

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић изјавио је да верује да ће изградња дечје клинике Тиршова 2 бити завршена до 2024. године, на стогодишњицу оснивања педијатрије у Београду.

– Радови прве фазе изградње ове нове дечје болнице, чија је вредност 6,2 милиона евра, почели су и трајаће наредних 210 дана. Они су, пре свега, базирани на ископавању темељне јаме у склопу Клиничког центра Србије и изградњи приступне саобраћајнице ка ауто-путу –  прецизирао је градоначелник.

Градоначелник је за ТВ Пинк подсетио да се 1989. године родила идеја о изградњи Тиршове 2 и да су се тада надлежни сагласили око тога да је једна таква клиника потребна Београду, Србији и старој Југославији.

– Поносан сам јер смо кренули у реализацију овог дуго очекиваног пројекта, који ће обухватити више од 60.000 метара квадратних, од којих је 30.000 квадрата предвиђено за медицински простор са осам најсавременијих операционих сала и 36 кревета интензивне неге. Комплекс је пројектован за укупно 286 болничких кревета који ће бити распоређени у 154 собе. Такође је предвиђена и изградња гараже са више од 520 паркинг места – прецизирао је Радојичић.

Градоначелник је указао да ће близина ауто-пута и Клинике за гинекологију и акушерство у Вишеградској улици омогућити брз транспорт беба и деце до дечје клинике у подножју Делиградске улице.

– Целокупни концепт нове клинике је да су деца и породица у центру пажње, с циљем да се дете што пре излечи и што мање времена проведе у болници – истакао је први човек Београда.

Подсетио је да је клиника у Тиршовој подигнута 1936. године и да је тада у темеље уграђена повеља с речима да ће зграда бити посвећена лечењу деце, педијатријској науци, младим лекарима и јавном здрављу.

– Она је тада била једна од најмодернијих дечјих клиника у овом делу Европе, а захваљујући Републици Србије која је обезбедила новац, поново ћемо достићи те стандарде. Наша деца ће добити услове за лечење на највишем светском нивоу. Верујем да ће се у Тиршовој 2 лечити деца из целог региона – закључио је Радојичић.