петак, 21. април 2017.

Мали: За чисту животну средину морамо се борити заједно

Градоначелник Синиша Мали присуствовао је данас у Центру за културу „Влада Дивљан” финалном такмичењу еко-квиза београдских основаца.

ЈКП „Градска чистоћа” уз подршку Секретаријата за образовање и дечју заштиту већ трећу годину заредом организује такмичење београдских основаца у знању о екологији, рециклажи и правилном одлагању отпада. У еко-квизу, који се одржава под мотом „Прљаво или чисто – није исто” у овој школској години учествују 32 првопријављене школе са територије Београда.

У обраћању финалистима квиза, градоначелник је истакао да је екологија једна од најважнијих тема савременог друштва.

– Много тога смо до сада урадили али не можемо сами, морамо заједно са вама да се боримо за чистију животну средину. Сви морамо бити свесни колико је важно да негујемо природу и чувамо је, јер као што је у здравом телу здрав дух, тако ће и у чистом и здравом граду бити здравији живот свих његових грађана – поручио је Синиша Мали.

Одговарајући на питања деце, Мали је подсетио да је Град Београд купио пет електричних аутобуса и да је у плану да се сваке године набаве додатна возила, са идејом да јавни превоз у центру града буде сачињен искључиво од возила на електрични погон. Мали је такође подсетио и на пројекат уређења градских фасада који је у току и његов значај не само у естетском већ и у еколошком смислу.

Он је такође искористио прилику да постави учесницима квиза неколико питања из области екологије и уручи захвалнице представницима Врања, Зрењанина, Горњег Милановца, Oпштине Палилула и Центра за културу „Влада Дивљан”, након чега су започела финална такмичења.

Еко-квиз је пројекат едукативног карактера и намењен је ученицима од петог до осмог разреда основне школе са циљем да се ђацима подигне свест о значају животне средине и нивоа информисаности о рециклажи и екологији.

Такмичењу су присуствовали в.д. подсекретара Секретаријата за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, представници Секретаријата за заштиту животне средине, Oпштине Палилула, директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић и директор Центра за културу „Влада Дивљан” Слободан Ђуровић.