четвртак, 19. септембар 2019.

Градоначелник Београда: Београд иде ка лепшој, здравијој и зеленијој престоници

Задовољство ми је што живимо и радимо у граду који се убрзано развија и где свакога дана можемо видети резултате напорног рада, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за Вечерње новости

– Од почетка месеца, завршени су неки од најзначајнијих радова у престоници, као што је реконструкција Трга републике, Топличиног венца и Карађорђеве улице. Упоредо са тим, отворили смо новоизграђени вртић на Алтини, као и вртић у оквиру ОШ „Јован Цвијић”, чиме смо обезбедили нових скоро 300 места за малишане и смањили листу чекања – истакао је Радојичић.

На томе се не заустављамо, навео је он и додао да се наставља са сређивањем улица, тргова и фасада, као и реконструкцијама, школа и болница.

– Испуњавамо и предизборна обећања, па смо тако све ближе увођењу метроа, градњи нове дечје болнице „Тиршова два” и реализацији других пројеката. Настављамо да бринемо о свим грађанима, да им омогућујемо боље услове за квалитетнији живот, без обзира на то у ком делу града живе. Као дечји лекар на челу града, посебно бринем о најмлађима. Они су наша будућност и желимо да им омогућимо што боље услове за образовање, лечење, развој, игру – нагласио је градоначелник Радојичић.

Радојичић је истакао да је све то могуће захваљујући стабилним финансијама града Београда, као и историјски великом буџету. 

– Сада кад смо знатно унапредили градску инфраструктуру, имамо услова да кренемо на следећи ниво, ка остварењу нових циљева - да наш град буде зеленији, здравији и функционалнији. Да грађанима омогућимо чистији ваздух, чистије реке, квалитетнију воду. Да смо озбиљни у овој намери, показује и то што су у току завршне припреме за кандидатуру за Зелену престоницу Европе. Само кандидовање представља велики корак, јер подразумева да оценимо тренутно стање и поставимо јасне критеријуме и унапређење у 12 области важних за заштиту животне средине и за здравље грађана. Сам процес пријаве нам даје механизме да системски пратимо напоре и меримо колико смо постигли. Ми желимо значајне резултате у овој области – казао је Радојичић.

Према његовим речима, чине се сви напори да Београд буде здравије и лепше место за живот, али да је подједнако важно и да се грађанима омогући да брже и лакше обављају свакодневне активности.

– Највише смо постигли у области саобраћаја. Модернизоваћемо систем светлосне сигнализације на више од 300 раскрсница у граду, што би требало да допринесе уштеди времена од 15 до 20 одсто. Желимо да скратимо време путовања и смањимо саобраћајне гужве, да имамо растерећеније улице и бржи проток возила. Напредак је видљив и у области комуникације са грађанима. У претходном периоду, увели смо савременије видове комуникације са грађанима. Развијен је и софтвер Београдског позивног центра, који годишње оствари око 150.000 телефонских и 40.000 електронских комуникација. Уз све то, сервира се око 20.000 комуналних вести годишње, а у складу са капацитетима служби, сваки проблем се решава најбрже могуће. Наставићемо да унапређујемо ове системе, јер нам је битно да чујемо глас суграђана и њихове – рекао је Радојичић.

Како је навео, само заједно, Градска управа и грађани, могу да дођу до циља, а то је да Београд буде још лепше, здравије и боље место за живот.

Градоначелник Радојичић нагласио је да је Београд велики град, са све већим бројем становника и туриста и важно је да се још боље организује у свим сегментима - од саобраћаја, комуналних услуга, до унапређења комуникације грађана са Управом. Он је такође истакао да су савремене технологије начин да се реше изазови великих градова и њихова употреба у служби грађана је „нешто чему тежимо и на чему радимо”.