уторак, 24. март 2020.

Никодијевић: Пакети са 120.000 маски стигли из Кине као помоћ Београду

Председник Скупштине града Никола Никодијевић изјавио је да су стигли пакети са 120.000 маски које су кинески привредници поклонили Србији као помоћ у борби против ширења вируса корона, односно у магацин у Старој Пазови, одакле ће данас бити транспортоване за Београд. 

– Први контигент маски иде возачима ГСП „Београд” који возе на коридорским линијама, затим радницима у Секретаријату за социјалну заштиту који су у контакту са великим бројем људи, као и волонтерима у свих 17 београдских општина који помажу грађанима старијим од 65 година – истакао је Никодијевић за Танјуг. 

Он је прецизирао да се пакети са маскама налазе у магацину фирме „Синофарм” у Старој Пазови, која га је у овој ситуацији уступила на коришћење Реубличком фонду за здравствено осигурање. 

– У овај магацин се допрема сва роба коју као помоћ добијамо од Кине. Јутрос је стигао још један авион националног авио-превозника „Ер Србија” који је донео још један контигнет помоћи из Шангаја. Овде се налази медицинска опрема за читаву територију Србије, а у овом контигенту се налази и део опреме коју су донирали наши пријатељи, Удружење кинеских привредника Србије – рекао је Никодијевић.

Они су, додао је, осетили потребу да се организују и доставе једну количину медицинске опреме граду Београду, али и другим градовима Србије. 

– Већ дуго година сматрамо их Београђанима, нашим суграђанима, њихова деца иду у наше школе, они су се сродили са нама и захваљујем им на овом дивном гесту који су показали према граду Београду – указао је Никодијевић.

Он је истакао да ово није једина помоћ коју је Београд добио, и додао да ће се и у наредним турама које буде превозила „Ер Србија” налазити опрема за Београд. 

– У овом првом контигенту налази се 120.000 медицинских маски које ће, пре свега, бити намењене радницима наших јавних предузећа и волонтерима – онима који су највише у контакту са људима и којима је заштитна опрема најнеопходнија – рекао је Никодијевић.

Поновио је да први контигент маски иде возачима ГСП „Београд” који су ангажовани на коридорским линијама, али и радницима у Секретаријату за социјалну заштиту који су у контакту са великим бројем људи, као и волонтерима у свих 17 београдских општина који помажу грађанима старијим од 65 година. 

– Захваљујем нашим пријатељима из Кине и верујем да ће ово само ојачати наше пријатељство – закључио је Никодијевић.

Представник Удружења кинеских привредника Србије рекао је да су Кина и Србија братске земље које веже челично пријатељство. 

– Живимо овде већ 20 година и волимо Србију. Сада је таква ситуација да Србија има проблем и да јој треба помоћ. Србија је наша друга кућа и морамо да јој помогнемо. Надам се да ће ова ситуација брзо да прође. Живеле Србија и Кина – рекао је представник Удружења кинеских привредника Србије.