среда, 25. март 2020.

Никодијевић: Радимо све да град нормално функционише

Град Београд има довољно заштитних маски, пре свега за комуналне раднике, припаднике Комуналне милиције, али и све оне који у току ванредног стања имају своје обавезе да би град функционисао како треба, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Гостујући на ТВ Студио Б, подсетио је на то да је јуче стигла донација од 120 хиљада маски које је послало Удружење кинеских привредника који живе и раде у Београду, и додао да Град Београд и на друге начине обезбеђује маске за своје потребе. 

– Важно нам је да маске имају возачи ГСП-а, комунални милицајци, радници Секретаријата за социјалну заштиту који раде специфичан посао, попут геронтодомаћица које обилазе најстарије, али и људи који раде у центрима за социјални рад. Маске морају да имају и волонтери који раде у општинским кол-центрима, јер и они излазе на терен – истакао је Никодијевић.

Према његовим речима, исто толико је важна дезинфекција возила градског превоза, те улица и јавних површина.

– Имамо довољно залиха дезинфекционих средстава за те сврхе, Завод за биоциде и медицинску екологију сада има пуне руке посла и припремили су се на време за ово. Када престану падавине, „Градска чистоћа” ће улице поново третирати хлором. Сада се дезинфикују најугроженији јавни простори као што су болнице, домови здравља, геронтолошки центри и јавне установе – истакао је председник градског парламента.

Говорећи о функционисању коридорских линија јавног превоза, Никодијевић је нагласио да се Град веома брзо прилагођава и да из дана у дан мења све што се не покаже добрим. 

– Морамо врло брзо да реагујемо, и када Републички штаб и Влада Републике Србије поподне објаве мере, већ ујутро морамо да будемо спремни за рад у другачијим околностима. Ове нестандардне линије прилагођене су пре свега здравственим радницима, па тек онда свима другима, и зато служе да повежу све делове града са клиничко-болничким центрима и другим јавним установама. После прва два дана повећали смо број возила из Панчева и Нове Пазове, јер велики део здравствених радника долази на посао из ова два места – прецизирао је Никодијевић.

Он је посебно захвалио кинеским стручњацима који су дошли да нам дају своје непроцењиве савете и поделе искуства са нама. Како је рекао, према њиховим саветима се и опрема Сајам са три хиљаде кревета, јер се то показало веома успешним у борби са вирусом корона. Поново је апеловао на грађане да поштују све мере како бисмо се изборили са овом пошасти, јер то је кључ изласка из ове ситуације, и додао да их велики део грађана и поштује.

Како је нагласио, све се ради како би грађанима који остају код куће било удобно и топло. 

– Грејање је организовано 24 часа, и све док је температура ниска биће тако јер енергената има сасвим довољно. Са психолошког становишта јако је важно и да су рафови у продавницама пуни – рекао је Никодијевић, који је додао да је и еколошка ситуација у овом тренутку веома добра.

Он је на крају закључио да се све ради како би град нормално функционисао, као и да је потребно да се сви придржавамо мера како бисмо успели да победимо овај вирус.