четвртак, 2. април 2020.

„Курир”, Град Београд и Банка хране покрећу велики пројекат за помоћ грађанима

Вођени чињеницом да су филантропија, солидарност и заједништво посебно сада од кључног значаја, а са жељом да се чвршће повежу како би функционисали као тим, дневни лист „Курир”, Град Београд и Банка хране Београд покренули су велики пројекат под називом „За живот”. Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је да је срећан што се АМГ понудио да буде партнер Граду Београду и Банци хране у овој хуманитарној акцији, и додаје да је то пример како треба да се понаша друштвено одговорна компанија.

– Одмах смо прихватили ту иницијативу и у наредном периоду ћемо позивати све компаније које желе да донирају храну, да то ураде преко „Курира” и да буду сигурни да ће та помоћ заиста стићи до оних којима је најпотребнија. Ово је време за солидарност, јер се читаво друштво бори за животе. Сада постоји једна странка, а то је Србија, и један циљ – да се спасу животи људи. Подсетићу на мере које је донела Влада Републике Србије, којима се од плаћања ПДВ-а ослобађају они који донирају, што ће, верујем, бити додатни подстицај за компаније – сматра Весић.

Он истиче да Град Београд независно од тога дели 173.000 пакета помоћи, као и додатна 882 пакета намењена старијима од 65 година, а који немају примања.

– Председник Србије чини велике напоре да се сачувају животи људи, а компанији која има велики утицај још једном захваљујем што je понудилa да будe веза између друштвено одговорних компанија и најугроженијих грађана – навео је Весић.

Ирена Петровић, менаџер корпоративних комуникација АМГ, рекла је да је у ситуацији пандемије вируса COVID-19 постало јасно да нам је потребна брза и одговорна реакција, и то не само државе и здравственог система већ и целокупне јавности.

– У тренутној ситуацији сви смо угрожени, без изузетка, али постоје они који су још угроженији од осталих. На њих морамо посебно да мислимо, а један од начина како можемо да им помогнемо јесте акција и волонтеризам. Стога је „Курир” с Градом Београдом и Банком хране покренуо велики пројекат „За живот”, чији је циљ да слањем пакета помоћи помогнемо најширој друштвеној заједници, а превасходно њеним угроженим појединцима. Осећај заједништва и људске солидарности сада је на проби и зато „Курир” позива пословне партнере, друштвено одговорне фирме и појединце да упуте донације и придруже се хуманој мисији борбе за живот, јер је сваки живот драгоцен – истакла је Ирена Петровић.

Милан Мратинковић, председник удружења Банка хране, које у Србији постоји од 2006. године, нагласио је да је баш сада право време за солидарност међу људима.

– Када, ако не сада. Величина сваке организације и снага вере људи унутар организације огледа се у начину реаговања у кризним ситуацијама. Ми, као Банка хране, од првог дана реаговали смо онако како смо могли и умели. У тој стартној реакцији допремили смо и поделили више од 400 тона хране социјално најугроженијим грађанима, а потом смо се на позив члана Градског већа Драгомира Петронијевића активно укључили у највећи логистички пројекат у скоријој историји Београда – паковање близу 178.000 пакета за пензионере који имају примања испод 30.000 динара. У том пројекту свакога дана учествујемо са приближно 30 волонтера који раде даноноћно – рекао је Мратинковић.

Он је истакао да је главни циљ потписивања протокола о сарадњи с Градом Београдом и АМГ-ом помагање и другим социјално угроженим категоријама становништва, у шта је потребно укључити шири друштвени корпус.

– Након, надамо се, позитивног одговора контактираних донатора, почели бисмо с паковањем недељних пакета одређене калоријске вредности и с њиховом дистрибуцијом преко волонтерских центара у локалним самоуправама. Наша заједничка кампања иде у три правца. Требало би да допре до потенцијалних донатора, односно друштвено одговорних компанија, потом циљних група којима су намењене донације, и на крају до волонтера који би се придружили и пријавили по потреби – појаснио је Мратинковић.

Он је позвао све особе које припадају некој од угрожених група становништва да се пријаве својим контакт-центрима на општинама, како би им се лако и ефикасно доставили пакети помоћи.