петак, 3. април 2020.

Градоначелник Радојичић: Све општине данас добијају танкове са средствима за дезинфекцију зграда

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је јутрос за ТВ Прва да су општине Земун, Палилула, Нови Београд, Стари град и Чукарица добиле танкове са дезифекционим средствима натријум-хипохлорита, намењеним за дезинфекцију стамбених улаза, а током дана добиће их и преостале општине.

– Имамо укупно 18 танкова, а у наредном периоду ћемо их још додавати у складу са проценом ситуације. Суграђани који преузимају средство, добиће и детаљно стручно упутство за поступање. Суштина је да се очисте сва она места на којима се може задржати вирус, као што су гелендери, поштански сандучићи и прекидачи – рекао је Радојичић и додао да се на улазу у зграду препоручује постављање крпе натопљене дезинфекционим средством, како би се спречило уношење вируса у стамбене јединице.

Градоначелник је указао да је ово само један од сегмената како се вирус напада дезинфекцијом, што је у Београду изазов, будући да се ради о двомилионском граду.

– Општине су добиле инструкције да ангажују привредне субјекте који ће се бавити дезинфекцијом улаза и зграда, уколико за тим постоји потреба. Затим, Завод за биоциде и медицинску екологију ће у оквиру својих активности дератизације и дезинсекције, која почиње ускоро, уједно радити и дезинфекцију. Последње с чим се започело пре два дана, јесте дезинфекција међублоковског простора коју спроводе „Градска чистоћа” и „Зеленило” – казао је Радојичић.

Он је истакао да свако у свом сегменту треба да да свој допринос у борби против вируса корона.

– Све почиње прањем руку и ношењем заштитних маски и рукавица. Такође је важно и одржавање дистанце, и то је нешто о чему свако од нас мора да води рачуна – закључио је градоначелник.

Председник општине Земун Дејан Матић истакао је да је обезбеђена одговарајућа амбалажа у којој ће грађани добијати дезинфекциона средства.

– На суграђанима је да дођу у Општину Земун, евидентирају се, потпишу потребну папирологију и преузму средства. Важно је да се придржавају свих упутстава и да само представник зграде дође по средства – рекао је Матић.