среда, 22. април 2020.

Весић дочекао прве продавце и купце на Каленић пијаци

Заменик градоначелника Горан Весић дочекао је јутрос прве продавце и купце на Каленић пијаци, једној од зелених пијаца у Београду која је након ублажавања мера поново почела са радом. Весић је том приликом изразио велико задовољство што су пијаце поново отворене и што су се на њих вратили људи који годинама ту раде.

– На пијацама има породица које генерацијски продају своје производе, али и купаца који годинама тачно знају шта купују. Пијаце су можда нешто најлепше што имамо и зато улажемо у њих – истакао је Весић, додајући да после Палилулске следи реконструкција и Каленић пијаце.

До краја следеће године Каленић ће бити модерна пијаца која ће задржати свој дух, истакао је Весић. 

Заменик градоначелника је подсетио да све пијаце раде од 7 до 15 сати, изузев Палилулске и Старог Меркатора, које ће за купце бити отворене од следећег понедељка. Весић је прецизирао да пијаце неће радити само уколико држава одлучи да неког дана буде уведена забрана кретања.

– Све тезге су заштићене фолијама и не сме да буде додира између купца и продавца. На тај начин их штитимо. Продавци и купци морају да имају маске и да држе социјалну дистанцу од два метра. Осим тога, пијаце се дезинфикују хлором ујутро пре рада и увече после рада – рекао је Весић. 

Заменик градоначелника је подсетио да је Београд после Војводине највећи пољопривредни регион у Србији, те да има 150 хиљада хектара обрадиве површине и око 250 хиљада хектара пољопривредног земљишта. 

– Београд је посебно „јак” у повртарству и има много фамилија које су, и када пијаце нису радиле, обављале онлајн продају, са чиме треба и да наставе. Роба пољопривредних произвођача има свој рок и зато је било важно да се пијаце отворе – истакао је Весић.

Он је ове људе окарактерисао као дивне домаћине који добро раде свој посао, који на овај начин хране своје породице и показују да воле своју земљу и свој град. 

Гордана Андрејић, која већ деценијама заједно са својом породицом продаје на овој пијаци, изразила је такође задовољство што су пијаце почеле са радом.

– Грађани ће поново моћи да купују свежу и здраву храну. Срећни смо што можемо да се видимо са својим потрошачима, а радићемо и даље онлајн продају која је веома добро замишљена. Ипак, не могу сви да раде на тај начин пуним капацитетом због чега су тезге неопходне – истакла је Андрејићева. 

Иначе, породица ове продавачице на Каленић пијаци има тезгу већ 56 година.