четвртак, 23. април 2020.

Отворена адаптирана болница у кругу ВМЦ „Карабурма” за оболеле од вируса COVID-19

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас отварању адаптиране болнице у кругу Војномедицинског центра „Карабурма”, коју је посетио председник Србије Александар Вучић са представницима државног врха и Војске Србије. За 12 дана реконструисан је постојећи и направљен нов објекат – болница, која је намењена пацијентима оболелим од вируса COVID-19, прецизирао је том приликом Вучић. Он је подсетио да се данас обележава Дан Војске Србије и оценио да је војска један од стубова наше земље.

Овај објекат, који има 60 кревета, планиран је за пацијенте са лакшом и средње тешком клиничком сликом.

– Објекат је привремен, али ће моћи да служи и наредних тридесет година. Веома сам захвалан компанији „Термомонт” и њеном власнику што је донирао, платио и извео грађевинске радове за само 12 дана, после чега смо болницу и опремили. Спремни смо, иако се надам да неће бити потребе за њом у овом тренутку – рекао је Вучић.

Председник Србије је додао да се најбоље и најопремљеније лабораторије отварају у нашој земљи, те да ће се набавити и сировине како би производња заштитних рукавица могла да почне код нас. Он је изразио очекивање да ћемо већ од понедељка имати потребне капацитете за производњу две стотине хиљада хируршких маски.

Александар Вучић је указао и да се епидемија полако смирује, што показују тренутни резултати тестирања, али и да треба да наставимо са одговорним понашањем.

Комплетна реконструкција и изградња новог дела представљају донацију фирме „Термомонт” и партнера. Реконструисан је објекат од хиљаду квадратних метара, дограђено више од 300 квадратних метара објекта и изграђена нова приступна саобраћајница дужине око двеста метара.

Власник и директор фирме „Термомонт” Дејан Бурчул рекао је да је на изградњи новог дела болнице ВМЦ „Карабурма” било ангажовано око 200 људи дневно, додајући да је то био јако тежак, али изводљив пројекат. 

– Били смо посвећени, ангажовани и знали смо шта нам је циљ, а то је да обезбедимо болничке капацитете за лакше превазилажење болести – рекао је Бурчул.

ФОТО: ТАНЈУГ