уторак, 28. април 2020.

Затворене пијаце поново раде, солисти Опере певали на Палилулској пијаци

У Београду су данас поново почеле са радом и пијаце у затвореном простору, међу којима је и Палилулска пијаца, где су грађани који су дошли да пазаре намирнице имали несвакидашњу прилику да чују наступ солиста Опере Народног позоришта. Догађају је присуствовао и заменик градоначелника Београда Горан Весић који је рекао да је на тај начин послата дивна слика у свет.

Палилулску пијацу данас су посетили и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, директор ЈКП „Градске пијаце” Бојан Бајагић и председник општине Палилула Александар Јовичић.

– Желели смо данас на симболичан начин да прославимо то што су затворене пијаце у Београду опет отворене. Захваљујем директорки Опере Народног позоришта Јасмини Трумбеташ Петровић која нам је изашла у сусрет да заједно са солистима Опере организујемо за посетиоце пијаце ово мало изненађење – рекао је Весић.

Захвалио је нарочито солистима на учешћу, који због ситуације у којој се наша земља тренутно налази нису у могућности да наступају.

– Ово је била дивна прилика да народу посвете неколико лепих нумера. Такође, желели смо да на овај начин пружимо подршку Италији која нам пуно помаже, као и њеном народу који нам је увек био пријатељ – истакао је Весић и подсетио да је Србија недавно послала медицинску помоћ Италији као подршку у борби против вируса корона.

Директорка Опере Народног позоришта Јасмина Трумбеташ Петровић рекла је да су се уметници на овај начин солидарисали са уметницима целог света, нарочито из Италије и Шпаније, које су, како је додала, највише страдале због вируса корона.

– Уметници могу да вежбају у својим собама, али оно што они дају јесте жива представа. Зато једва чекамо да станемо на наше даске, уз поруку да ћемо се свим силама борити да више поштујемо једни друге – казала је Јасмина Трумбеташ Петровић.

Како је додала, можда је управо овај карантин учинио да као друштво размислимо о неким својим претходним поступцима и будемо бољи људи.

Све пијаце које се налазе на отвореном и у затвореном простору, као што су пијаца „Палилула”, ТЦ „Нови Београд” и пијаце које су у систему ЈКП „Градске пијаце”, почеле су са радом након што су биле затворене због епидемије вируса корона.

Пијаце ће радити сваког дана од 7 до 15 сати, осим понедељка и у данима када је на снази забрана кретања.