четвртак, 30. јул 2020.

Весић: Именовањем улице по Благоју Јововићу Београд и Србија поштују своју историју

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да се данас на седници Скупштине града доноси историјска одлука јер није реч само о именовању улице по Благоју Јововићу већ и одлуци хоће ли Србија да поштује своју историју. 

Он је истовремено захвалио Комисији за именовање тргова и улица Града Београда која је прихватила његову иницијативу да књижевници Меша Селимовић и Милош Црњански добију своје споменике, јер се тако чува наша историја и наша култура. 

– Прошло је много деценија од смрти ова два књижевника, а нико их се није сетио. Захваљујем и Покрајинској влади Војводине на предлогу да Јован Јовановић Змај добије споменик у Београду. Он није само песник детињства сваког од нас, он је живео десет година у Београду, од чега осам година је радио као изабрани лекар – истакао је Весић.

Весић је подсетио да је у овом тренутку у процесу подизање споменика Васку Попи, Михајлу Пупину, а да су већ подигнути споменици Милутину Миланковићу, Бориславу Пекићу, као и да се веома води рачуна о нашој култури и традицији.

Када је у питању Благоје Јововић, Весић је истакао да му је драго што је покренуо ту иницијативу, јер се показало ко шта мисли о нашем друштву.

 – Именовање улице по Благоју Јововићу, који је убио усташког злочинца Анту Павелића, јесте истријска и људска правда. Против именовања ове улице дигла се једна мањина људи која не желе добро нашој земљи нити да поштујемо традицију. Та мањина мисли да може да намеће вредносне судове и да је добро ако Србија нема своју историју, ако не поштује своје јунаке, а да сви, сем Србије, имају право на то – истакао је Весић.

Он је рекао и да очекује да ће се хајка водити и против подизања споменика Стефану Немањи. 

Весић је истакао да га је породица Благоја Јововића замолила да прочита њихово писмо одборницима Скупштине града и додао да му то писмо значи много. 

У писму породица захваљује Горану Весићу на иницијативи за именовање једне од важних улица у Београду у част ратног борца и хероја, супруга и оца. 

„Драго нам је да Република Србија и Град Београд не заборављају своје хероје јер иницијатива омогућава да проговори правда и да се препозна историјска истина и важност коју је имао планирани атентат на ратног злочинца поглавника Анту Павелића. Двадесет година након смрти Благоја Јововића поставља се његов лик на право место као пример којим се уче поколења”, наводи се у писму. 

Весић је овом приликом подсетио је ова градска власт дала улицама имена по Кочи Поповићу и Пеки Дапчевићу, као и да су враћене улице совјетских хероја.

 – Од 2013. године до данас променили смо називе 76 улица, од 2.000. до 2014. године су 1.162 улице добиле нове називе, а од 2009. године до 2013. бивши градоначелник је сам променио називе 133 улице. Толико о томе ко и колико воли Београд – истакао је Весић.

Он је нагласио да се данас доноси историјска одлука јер ово није само одлука о именовању улица, већ одлука хоће ли Србија да поштује своју историју. 

– Благоје Јововић је симбол, то је освета за убиство стотине хиљада Срба. Данас је најпродаванија мајица у Београду дрес са именом Јововић и бројем 57, Аргентина – нагласио је Весић.