четвртак, 30. јул 2020.

Усвојене одлуке о оглашавању, комуналном реду и јавном линијском превозу путника

На данашњој седници Скупштине града усвојене су Измене и допуне Одлуке о оглашавању на територији града Београда.

Заменик градоначелника Горан Весић објаснио је да на територији града постоје они који имају дозволе за постављање билборда и они који их немају. Ови други најчешће раде по стамбеним зградама, односно договоре се са управницима зграда и то је онда нелојална конкуренција, а не одлази ништа у буџет Града Београда. 

– Према досадашњој одлуци за нелегално оглашавање одговарао је онај који је оглашивач. Према Закону о оглашавању имамо могућност да солидарно обавежемо и онога ко се оглашава. То значи да, уколико не будемо могли да нађемо оглашивача, ми ћемо убудуће казну написати ономе ко се оглашавао, односно његовом клијенту. На тај начин ћемо, верујем, сузбити нелегално оглашавање – истакао је Весић.

Тиме се, како је рекао, ствара основ да се реши још један проблем, а то је уништавање стубова јавних стајалишта где се често остављају телефони и имена фирми, које ће такође бити одговорне за оно што раде.

– На тај начин ћемо обезбедити већи приход у градски буџет и што је још важније, заштитићемо оне који редовно плаћају Граду како би се рекламирали, као и све дажбине сваког месеца – истакао је Весић.

Говорећи о Одлуци о изменама и допунама Одлуке о комуналном реду, заменик градоначелника Горан Весић подсетио је да ће систем „Око соколово” од 10. августа контролисати улице којима се креће јавни превоз.

– Нећемо више толерисати бахато паркирање по жутим тракама и ометање саобраћаја. До сада смо имали три казне, од пет хиљада за паркирање на обичним улицама, петнаест хиљада ако паркирате на парковској јавној зеленој површини и 25.000 ако паркирате у жутој траци, на трамвајским шинама и пешачком прелазу. Сада уводимо и категорију од 10.000 динара за улице којима иде јавни превоз. Дакле, наш приоритет је да омогућимо функционисање градског јавног превоза. Крајњи циљ није наплаћта казни, већ да се поштује закон – рекао је Весић, који је овом приликом навео бројне примере бахатог паркирања у најпрометнијим градским улицама.

Када је реч о изменама које су садржане у Одлуци о јавном линијском превозу путника, секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић истакао да је секретаријат на чијем је челу добио препоруку Градског већа да у одлуци буду садржане основне одредбе правилника о тарифном систему.

– Тиме би практично била дефинисана документација коју морају приложити лица када желе да остваре одређене повластице. Друга суштинска ствар је да смо овом одлуком јасније дефинисали обавезе превозника у смислу поседовања и исправности опреме и уређаја. На тај начин смо омогућили да Саобраћајна инспекција може да врши контролу испуњења ових обавеза превозника и да их уједно и кажњава. Овим казненим одредбама додатно смо изменили казну за путнике без карте са 6.000 на 10.000 динара, при чему постоји могућност да се плати 5.000 динара у року од осам дана – рекао је Васиљевић.

На данашњој седници усвојена је и Одлука о измени Одлуке о утврђивању закупнина за пословни простор у власништву Града Београда или над којима Град има посебна својинска овлашћења, на основу које ће закупнине током јула и августа бити смањене за 50 одсто.

Одборници су усвојили и Акциони план за сузбијање амброзије за период од 2021. до 2029. године.