четвртак, 22. октобар 2020.

Одржан округли сто „Безбедност мотоциклиста у Београду”

Jош један у низу округлих столова поводом израде Стратегије безбедности саобраћаја града Београда са акционим плановима за период 2021–2025. године, одржан је данас на Саобраћајном факултету у Београду. Тема данашњег округлог стола је „Безбедност мотоциклиста у Београду”.

О стању и тенденцијама безбедности мотоциклиста у саобраћају у Београду говорио је проф. др Далибор Пешић, а након тога одржане су радионице. Испред Савеза мотоциклиста Србије присуствовао је Зоран Ливаја, иначе професор на Факултету политичких наука, који је истакао значај сарадње бајкерских удружења и представника локалних самоуправа у изради стратегије безбедности.

Како се чуло, кључни проблем који је препознат јесте недовољно знање и свест возача мотоцикала, али и лоша обука и едукација, слаба уочљивост и стање коловоза. Овом приликом дате су смернице и препоруке за пројектовање нових безбедносних мера за моторизоване двоточкаше.

У циљу припреме што квалитетнијег документа и успешне реализације, у организацији Саобраћајног факултета припремљена је серија округлих столова – радионица на којима се обрађују најбитније теме. На овај начин требало би да се унапреди свест најважнијих субјеката о обиму проблема безбедности саобраћаја и могућностима смањивања страдања у саобраћају. Циљ је такође да се усагласе најважнији ставови, а посебно они који се односе на спровођење мера и активности које утичу на најважније садржаје Стратегије безбедности саобраћаја града Београда са акционим плановима за период 2021–2025. године.

Округлом столу присуствовали су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Агенције за безбедност саобраћаја, београдских општина Обреновац, Гроцка, Лазаревац Земун, Врачар, Савски венац, Чукарица и Вождовац, Градског завода за јавно здравље, Саобраћајне полиције и Комуналне милиције, Саобраћајно-техничке школе „Земун”, Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, Секретаријата за саобраћај, Секретаријата за јавни превоз, Секретаријата за инспекцијске послове, Секретаријата за информисање, ЈКП „Београд-пут”, ЈКП  „Путеви Београда”, ЈКП „Паркинг сервис”, ЈКП ГСП „Београд” и представник Савета за безбедност Града Београда.