понедељак, 30. новембар 2020.

Најмасовнија климатска акција „Climathon” упркос пандемији

Овогодишње издање већ традиционалне акције под називом „Climathon Belgrade”, одржане 28. и 29. новембра, у много чему је било специфично. У доба када је глобална пандемија пресекла везе између светских метропола, Београд је био на климатској вези са 145 градова и 55 земаља на свим континентима, са медијским досегом више од 300 милиона људи, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту. 

Учесници „Climathon-а” бавили су се питањем да ли смо спремни да одустанемо од луксуза због личног здравља и здравља планете. Тимови су се такмичили и у решењу изазова „Излетнички отпад, технологије у служби подизања еко-свести”. „Climathon” је тиме и ове године потврдио своју специфичност и снагу да на функционалан и интерактиван начин повеже домаће и иностране стручњаке од Сједињених Америчких Држава, преко Велике Британије до Аустралије, који су посвећени промени еколошких образаца понашања, са стручњацима из области ИТ технологија који су обезбедили алате за примену нових приступа, као и и везу са заједницом.

Најважније, „Climathon” je активистима у борби за заштиту животне средине омогућио да њихове идеје заживе уз технолошку и финансијску подршку, обуку и савете стручњака, затим медијску видљивост, те рад са менторима на путу до решења које ће Секретаријат за заштиту животне средине моћи да примени.

Пројекат „Зелена стража” осмислио је првонаграђени тим под именом „Tим 1”. Тим „EcoGuardians” освојио је другу награду за пројекат  „Ослободи место природи, паркирај и рециклирај”, а апликација „Eko Friend” је идеја трећенаграђеног тима „Еко-дружина”.

„Climathon” је омогућио учесницима да се на два пуна дана преселе у виртуелни простор који се показао зеленијим и испуњенијим могућностима од простора у коме живимо. Ово је омогућено иновативним приступима у коришћењу напредних технологијa, попут домаћег ИТ система. Учесници су развијали колективну иновативност и креативност у интеграцији овог дешавања са интернационалним форумом за образовање „Remaking Tesla”, који је подржало Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

„Climathon” већ традиционално организује удружењe ChaOS, уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине, Привредне коморе Србије, „Србијашума”, Центра за промоцију науке, Climate Innovation Hub-а, Induct-а, Електротехничког и других факултета и партнера.