петак, 2. април 2021.

Весић: Град ће за водоснабдевање у Гроцкој уложити педесет милиона евра у наредне три године

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас потписивању уговора за изградњу водовода у насељу Ритопек у општини Гроцка. Догађају су присуствовали државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, председник општине Гроцка Драган Пантелић, као и директорка Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић. Весић је након потписивања истакао да је данас велики дан за општину Гроцка и грађане Ритопека.

– Ово је само прва фаза јер ће Град Београд у наредне три године уложити око 50 милиона евра у водоснабдевање у овој општини. Гроцка је по овом питању једна од најугроженијих општина у Београду. Најпре ће се у нижим деловима Ритопека радити водоводна мрежа дужине око 7,2 километра, што подразумева и изградњу резервоара, црпне станице и прекидне коморе. Након тога, до краја године завршићемо пројектовање за другу фазу радова која треба да почне почетком следеће године. Друга фаза предвиђа завршетак више од осам километара водоводне мреже. Рок за завршетак прве фазе је седам месеци, а вредност радова је између 11,5 и 12 милиона евра – рекао је Весић.

За десет дана, додао је Весић, отвориће се понуде за тендер који се односи на наставак реализације пројекта водоснабдевања Гроцке, а то су одвојци за Гроцку и Врчин. Вредност тог посла, прецизирао је Весић, износи око десет милиона евра.

– За Гроцку ћемо урадити око петнаест километара примарне мреже, за Врчин још око три километра, а у оквиру тога обухватићемо и Бегаљицу. Све ће бити завршено до марта 2022. године – најавио је Весић.

Следи последња фаза радова која се односи на одвојке за Пударце, Дражањ, Камендол и Умчаре, као и за Живковац. Тендер за ту фазу радова биће расписан у јуну, а очекује се да примарна и секундарна мрежа буду завршене на пролеће 2023. године, најавио је Весић. Реч је о осамнаест километара мреже, две црпне станице и резервоарима, дакле о обимнијем послу, вредности скоро три милијарде динара. Истовремено, Јавно предузеће „Водовод” из Гроцке радиће секундарну мрежу на оним местима где је нема.

– Тако ћемо до средине 2023. решити водоснабдевање општине Гроцка, што је суштина изградње регионалног водовода Макиш–Младеновац – рекао је Весић.

Осим Гроцке, проблем водоснабдевања решаваће се и у Сопоту и Младеновцу, где ће се завршити резервоар Рајаковац.

– Све три општине биће прикључене на градски водовод, што ће омогућити стабилно и квалитетније водоснабдевање – казао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да се у општину Гроцка дуго није ништа улагало, односно да је била у запећку, што није у реду јер грађанке и грађани Гроцке треба да имају услове живота као и житељи других делова града.

Председник општине Гроцка Драган Пантелић захвалио је свима који су учествовали у овом пројекту и рекао да ће радови бити завршени до новембра.

– Потписивањем овог уговора решили смо вишедеценијски проблем водоснабдевања за становнике Ритопека. Захвални смо што су надлежни испунили своја обећања и што ће наши суграђани коначно добити текућу воду – истакао је Пантелић.