среда, 28. април 2021.

Весић: Рецикломатима смањујемо загађење и доприносимо здравијој животној средини

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас у Кнез Михаиловој улици постављању првог рецикломата у Београду. Он је том приликом апострофирао важност рециклаже и смањења загађења, рекавши да нас у наредном периоду очекује процес у којем би требало подићи свест грађана о важности третирања отпада.

Догађају су присуствовали секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, као и секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић.

Весић је истакао да је рецикломат који се налази на почетку Кнез Михаилове улице један од 25 који ће у наредне две недеље бити постављени у Београду.

– Постављање рецикломата је наш допринос промоцији рециклаже и сортирању отпада. Грађани овде могу да убаце разне врсте амбалаже и у зависности од тога која врста је у питању, зарадиће између три и пет динара. Новац могу да употребе као допуну на картици за јавни превоз, као допуну за картице мобилног оператера „Глобалтел” или као донацију за једну од две фондације – Фондацију „Новак Ђоковић” или Фондацију за младе таленте Града Београда, те на тај начин допринесу да неко коме је потребна помоћ добије подршку – рекао је Весић.

Захвалио је свима који су учествовали у овом пројекту, пре свега компанији „Глобалтел” која је донирала рецикломате. Такође, како је рекао, дугујемо захвалност Секретаријату за заштиту животне средине који је учествовао у пројекту, као и Фондацији „Новак Ђоковић” и Фондацији за младе таленте Града Београда.

– Ово је начин да сви учествујемо у пројекту који је намењен општем добру и да промовишемо рециклажу, сортирање и третирање отпада. То ће у будућности бити много више у фокусу Града Београда, како бисмо постали свесни да готово сваки вид отпада има неку вредност. Велика већина отпада може да постане друга вредност – директно преко рецикломата или као прерађен отпад од чега ће настати нешто корисно. Бацањем отпада загађујемо животну средину, а можемо да урадимо много корисније ствари. Надам се да ћемо у блиској будућности обезбедити још рецикломата и мислим да нема разлога да грађани не прихвате ову идеју. Рецикломати постоје у многим светским градовима и наставићемо да се трудимо да промовишемо рециклажу и третирање отпада. Желимо да подигнемо свест грађана по питању прераде отпада јер је то једна од кључних ставки везаних за смањење загађења животне средине – додао је Весић.

Александра Шмит из компаније „Глобалтел” је прецизирала да је ће до краја дана у Београду бити постављено још седам рецикломата.

– Компанија „Глобалтел” је најмлађи мобилни оператер у Србији, али смо одлучили да се водимо идејом иновативности и друштвене одговорности, те да своје производе усмеравамо у том правцу. У име компаније „Глобалтел” захваљујем Граду Београду и заменику градоначелника Горану Весићу, који су препознали важност ове теме, а захвалност дугујемо и Секретаријату за јавни превоз, као и Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима – рекла је Александра Шмит.