среда, 10. новембар 2021.

Радојичић: Београд жели да помогне развоју Куршумлије

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић разговарао је данас у Старом двору са делегацијом Општине Куршумлија, коју је предводио председник ове општине Војимир Чарапић. Разговорима су присуствовали директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић, извршни директор оперативе ЈКП „Градска чистоћа” Зоран Живковић, као и представници јавних комуналних предузећа општине Куршумлија.

Градоначелник Радојичић је истакао да се на састанку разговарало о томе како Град Београд својим искуством и уз помоћ градских јавних комуналних предузећа може да помогне развоју ове општине.

– Председник општине Куршумлија је скоро преузео дужност и има пуно жеље и елана да унапреди функционисање ове општине. Изразио је намеру да искористи сав потенцијал који ова општина има. Куршумлија је трећа општина по површини у Србији, има три бање и велики потенцијал у бањском туризму. Нажалост, данас су многа предузећа затворена, многи људи су се одселили из Куршумлије и желимо заједнички то да зауставимо. Београд је захваљујући политици која се води на нивоу Републике успео да привуче многе инвестиције, постао је инвестициона престоница овог дела Европе. Град Београд жели да задржи лидерску позицију, али истовремено има и моралну обавезу да помогне и пренесе своја искуства другима који желе да развијају своје општине – истакао је Радојичић.

Председник општине Куршумлија Војимир Чарапић захвалио је градоначелнику Радојичићу на свечаном пријему и истакао да главни град представља основни потенцијал за развој Србије.

– Куршумлија је изузетно богата природним лепотама и историјским знаменитостима, међутим, економски је једна од неразвијенијих општина. На данашњем састанку успели смо да договоримо доста тога, као и да разрешимо неке недоумице у вези са локалном самоуправом. Београд као главни покретач развоја у земљи има знање и моћ, а данас сам видео жељу и вољу да помогне мање развијеним општинама и градовима – истакао је Чарапић.

Градоначелник Радојичић је додао да је резултат данашњег састанка и то да ће Град Београд, пре свега преко својих јавних комуналних предузећа ЈКП „Градска чистоћа” и ЈКП „Зеленило – Београд”, помоћи јавним комуналним предузећима у Куршумлији.

– Желимо да помогнемо јавним комуналним предузећима у Куршумлији како би ова општина унапредила квалитет комуналне услуге за своје грађане. Са друге стране, с обзиром на то да је Куршумлија једна од најмање развијених општина, представницима ове општине и њених јавних предузећа смо понудили модел како и на који начин могу да формирају индустријску и слободну зону, те на који начин могу најбоље да привуку инвеститоре. На тај начин ће вратити део популације која се интензивно исељавала протеклих деценија и зауставити негативне миграциони токове – закључио је први човек Београда.