среда, 12. јануар 2022.

Радојичић са радницима „Зеленила”: У 2022. планиране инвестиције преко 400 милиона динара

На улицама главног града данас је ангажовано 406 радника Jавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд”, који на уклањању снега раде са 83 машине. Њихове активности једнако су важне у сваком периоду године, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић говорећи за „ТВ Прва”.

– Током године радници овог градског предузећа обављају све послове који се тичу одржавања зелених површина, а када имамо снежне падавине и овако ниске температуре, радници Јавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд” чисте, осим јавних зелених површина, паркова, платоа, стаза, дечјих игралишта, и 133 аутобуска стајалишта и друге делове града где постоји опасност од појаве леда. То је више од 550.000 метара квадратних површине. Када је реч само о овом предузећу, обезбеђено је 600 тона индустријске соли, 25.000 литара калцијум-хлорид емулзије, као и 6.000 килограма калцијум-хлорид гранулата за наступајућу зимску сезону. Радници ће бити ангажовани на чишћењу снега, леда и посипању соли док год за то буде потребе, како би нашим суграђанима обезбедили безбедно и неометано кретање кроз град – подсетио је градоначелник Радојичић током обиласка радника овог градског предузећа у Ташмајданском парку.

Говорећи о првом снежном таласу, када је због тежине снежног покривача дошло до пада стабала на паркиране аутомобиле, Радојичић је подсетио да је 105 суграђана пријавило оштећења на возилима.

– Комисија „Зеленила” је завршила свој посао. Након снежних падавина у децембру, примљено је 105 захтева грађана за надокнаду штете. Сви захтеви су прошли кроз комисијске процедуре и надокнада услед настале штете је исплаћена свима онима који су имали јасна образложења и потребну документацију да се штета настала услед пада стабла догодила на површини коју одржава ЈКП „Зеленило – Београд” – казао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да планови овог јавног комуналног предузећа, када је реч о спровођењу инвестиција у овој години, премашују вредност од 400 милиона динара.

– Биће урађено још шест дечјих игралишта, завршени су радови на шеталишту „Лазаро Карденас” у новобеоградским блоковима 45 и 44 а настављају се радови и у Блоку 70. Ове године на реду су радови на уређењу целина 1 и 2 Линијског парка у градској општини Стари град, који ће подразумевати изградњу шетачких стаза, бициклистичких и трим-стаза. Поносан сам на то што је ово предузеће током 2021. године засадило више од 5.000 стабала, а само у оквиру акције „Дрво за Београд” додатних 2 400. За 2022. годину планирана је садња око 8.500 нових, најквалитетнијих садница на зеленим површинама у граду. Београд мора оправдати епитет „зеленог града” и унапред се радујем спровођењу свих пројеката који имају за циљ да од нашег града направе боље и здравије место за живот – истакао је Радојичић.