четвртак, 27. јануар 2022.

Уручене награде „Благодарја УКС” за 2021. годину

Награде „Благодарја УКС” за изузетан допринос раду Удружења књижевника Србије у 2021. години, уручене су данас у просторијама ове институције, у оквиру Светосавске свечаности.

Секретар за културу Града Београда Иван Карл је по примању „Благодарја“ изјавио да су награде ствар тренутка и када се о њима одлучује и када се оне добијају те да поред тренутка задовољства и радости долази и одређена обавеза.

–Мене ова награда обавезује на једном приватном плану. Написао сам доста текстова, телевизијску и филмску критику, рецензије, интервјуе, као и књигу о историји Феста. Ова награда ми је јако драга и после добијања ње, морам да напишем нешто да бих се квалификовао за њу, већ и за чланство у Удружењу књижевника Србије –рекао је Карл.

Он је истакао да се Град Београд, Секретаријат за културу максимално труде да подрже све редовне годишње активности УКС и помогну колико год могу.

–Писана реч је данас много потребнија него што је била пре 10 или 20 година. Људи су сада окренути телефонима и немају времена да читају. Када и купују часописе, превише гледају слике. Нарочито млађе генерације морају обратити пажњу на писану реч, јер се на њој личност и формира – истиче Карл.

Он је додаао да с те стране, све што УКС ради, има јако велику важност за нацију на дуже стазе.

–Оно што ми можемо урадити да помогнемо да оно што УКС ради допре до што већег броја људи, нарочито младих, наставићемо да радим – рекао је Карл.

Поред Карла, ово признање добио је и руководилац Сектора за унутрашњу контролу Комуналне милиције Ранко Шекуларац, који је истакао да „Благодарје“ за ову институцију представља један додатни подстрек да се још више труде и буду од помоћи Србији.

Ово признање добили су и Православна академија наука, уметности, вештина и иновација Србије, која „финансијски и на друге начине помаже раду УКС“, а како је навео књижевник Видак М. Масловарић, ове две институције потписале су и уговор о трајној сарадњи.

Новинар Димитрије Буквић добио је „Благодарје“ за „редовну афирмацију активности око пројекта „Београдски читач“, чији је покровитељ УКС, а вајар Драгољуб Димитријевић за вишегодишњи рад на истом пројекту, захваљујући којем се лого УКС налази код две скулптуре у Србији, једне на Флориди и ускоро једне у Источном Сарајеву.

Директорка основне школе „Татомир Анђелић” у Мрчајевцима Весна Јевђенијевић добила је ово признање за остваривање највећег дела програма Мрчајевачких песничких сусрета, који су саставни део активности УКС и Међународних сусрета писаца.

Међу осталим добитницима били су и уредник „Књижевних новина“ Милан Лукић, књижевник и политиколог Александар Ћуковић, књижевник Владимир Благојевић, Станислав Којић, Милена Сименуновић, Културни центар „Акваријус“ из Косовске Митровице, новинар и критичар Мирослав Димитријевић, игуман манастира Велика Ремета Стефан и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Скуп је благословио свештеник и члан Удружења књижевника Србије др. Угрин Поповић и рекао да се још у делатности Светог Саве види симбиоза културе и култа.