четвртак, 13. октобар 2022.

Завршена реконструкција Кеја ослобођења у Земуну

Радови на свеобухватној реконструкцији Кејa ослобођења у Земуну су завршени, а део старог језгра Земуна овим радовима добио је нови сјај, изјавио је градски секретар за инвестиције Лука Петровић.

Према његовим речима, пројектом реконструкције обухваћене су саобраћајне површине, реконструкција постојеће и изградња недостајуће комуналне инфраструктуре.

– Радови су започети 18. октобра 2021. године, а завршени 10. октобра ове године, када је и пуштен саобраћај. Уговорена вредност радова је 334,3 милиона динара без ПДВ-а, а коначна вредност знаће се испостављањем окончане ситуације – нагласио је Петровић.

Он је прецизирао да део улице која је реконструисана припада старом језгру Земуна и обухвата потез од Улице Стевана Марковића до краја обалоутврде, у дужини од непуних 1.100 метара.

– Приликом реконструкције примењена је ситна камена коцка, као и асфалт, а на раскрсници улица Змај Јовине, Караматине и Кеја ослобођења формиран је кружни ток, који ће значајно побољшати одвијање саобраћаја у том делу града – прецизирао је Петровић, додајући да је дуж улице задржан постојећи дрворед, док су местимично замењена стара стабла.

Када је реч о инсталацијама, нагласио је да је замењен део постојеће водоводне мреже новим цевоводом у тротоару новоизграђене саобраћајнице.

– Изграђена је нова водоводна мрежа у делу Кеја ослобођења од Његошеве улице до краја саобраћајнице. Осим тога, изграђен је и нови колектор кишне канализације према пројекту, као и на делу од Његошеве до краја обалоутврде. Реконструисан је део постојеће и изграђена је нова фекална канализација на коју су превезани сви кућни прикључци – навео је градски секретар за инвестиције.

Обновљено је и јавно осветљење, прецизније задржан је постојећи концепт осветљења уз увођење нових стубних места. Замењене су све светиљке савременим ЛЕД светиљкама, као и постојећи стубови јавног осветљења новим металним стубовима са лирама. Урађена је реконструкција и изградња нових телекомуникационих водова у укупној дужини од 920 метара.