уторак, 29. новембар 2022.

Нови џамбо-контејнери у општини Палилула

Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” наставља акцију замене старих и дотрајалих контејнера потпуно новим на територији београдских општина, саопштавају из овог градског предузећа.

У току данашњег дана у Рузвелтовој улици и Улици Мије Ковачевића, у општини Палилула, замењено је седам дотрајалих контејнера запремине 1.1 кубик, са шест потпуно нових и функционалних џамбо-контејнера запремине 3.2 кубика.

Замена старих, дотрајалих и оштећених судова за одлагање комуналног отпада новим обавља се редовно, пратећи потребу на терену. Ови судови представљају једну од главних карика у одржавању хигијене града. Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” апелује на све грађане да правилно одлажу отпад, како би контејнери што дуже задржали изглед и функцију. То значи да у ове контејнере не одлажу шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар, што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до трајног уништења контејнера.

Поред замене контејнера, промена технологије одношења отпада је честа активност ЈКП „Градска чистоћа”. Џамбо-контејнер запремине 3.2 кубика мења чак три класична надземна суда од 1.1 кубик, што доприноси побољшању комуналне услуге одлагања отпада и позитивно утиче на изглед престоничких улица. Ови контејнери заузимају мањи део јавне површине, а запримају веће количине отпада. Поклопци џамбо-контејнера су увек затворени па животиње луталице и птице не могу осипати отпад ван контејнера. Поклопци се иначе отварају помоћу ножне папуче, што суграђанима знатно олакшава њихову употребу. Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо-контејнери имају и предност јер не поседују точкиће, па је њихово померање, изузев камионима „Градске чистоће”, готово онемогућено. Несавесним измештањем контејнера доводе се у опасност учесници у саобраћају, а нова технологија одлагања отпада у џамбо-контејнере решава и овај проблем.