петак, 9. децембар 2022.

Садњом 60 стабала обележен Међународни дан људских права

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас садњи дрвећа на левој обали Саве, у спомен несталим лицима, поводом Међународног дана људских права, који се обележава 10. децембра. 

Она је том приликом подсетила да сваки човек има једнака права, али и да, нажалост, постоје они који та права нису остварили.

– Данас смо пружили подршку породицама несталих лица, којих је око 10 хиљада и још увек нису пронађена. Ових 60 садница симболички представљају то да нисмо заборавили наше нестале, а такође служе нам као подсетник да не смемо да заборавимо сва страдања нашег народа – поручила је Видовићева.

Шефица Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Јелена Стијачић је подсетила да се сваке године на Дан људских права окупљамо како бисмо се сетили свих оних који су нестали у ратовима деведесетих година на територији некадашње Југославије и како бисмо подржали породице несталих које и даље траже информације о својим најближима. 

– Право да знамо судбину најближих је фундаментално право и мора бити поштовано. По подацима Међународног црвеног крста, судбине 9.854 особа су и даље непознате и то је нешто што треба да нас све забрине. Данас ћемо посадити 60 стабала, уз стотину оних која смо посадили у протеклом периоду – истакла је Јелена Стијачић.

Догађају су присуствовали представници ЈКП „Зеленило – Београд”, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, као и представници амбасада и међународних организација у Србији.