четвртак, 25. мај 2023.

Обележавање Дана Завода за заштиту споменика културе града Београда

Завод за заштиту споменика културе града Београда свечано ће обележити свој 63. рођендан у петак, 26. маја, саопштено је из овог завода.

Тим поводом, Завод ће се осврнути на најважније пројекте који су остварени у претходној години – на реконструкцију споменика Вуку Караџићу, пројекат за Команду ваздухопловства у Земуну, радове на Великом павиљону Астрономске опсерваторије на Звездари, надзор над Централном кулом Старог сајмишта, зградом БИГЗ-а, зградом Сава центра и друге. Биће речи и о утврђеним културним добрима на предлог Завода – Цркве Светог арханђела Гаврила у Шопићу и Цркве Блажене дјевице Марије, затим о богатој издавачкој делатности, учешћу на манифестацијама, организацији изложби, спровођењу програма едукације за основце и средњошколце.

Поводом Дана Завода за заштиту споменика културе града Београда, публици ће бити представљен део изложбе „50 за 50 – Они су нас учили” Друштва конзерватора Србије, међу којима су и они који су некада били запослени у Заводу.

Посебно место заузима историчар уметности Јован Секулић, пионир заштите културног наслеђа код нас, утемељитељ градске службе заштите, оснивач и први директор Завода за заштиту споменика културе града Београда. Њему у част, на предлог запослених у Заводу, а на основу одлуке Управног одбора, успостављена је награда Јован Секулић за област заштите непокретног културног наслеђа града Београда. 

Ова награда ће се појединцима или ауторском тиму додељивати за пројекте у области заштите непокретног културног наслеђа који су реализовани на територији свих 17 општина града Београда из делатности архитектуре, историје, историје уметности, археологије, урбанизма, једном у пет година, а прва награда биће додељена 2025. године.