петак, 15. децембар 2023.

Уређење зеленог крова на објекту „Градског стамбеног”

Град Београд, Секретаријат за заштиту животне средине, у наредној години ће започети радове на уређењу зеленог крова на објекту Јавног предузећа „Градско стамбено”. Овај пројекат представља наставак активности на примени мера енергетске санације са циљем да се постојећи објекат адаптира на климатске промене, то јест да се унапреде мере енергетске ефикасности.

Како је саопштено из Секретаријата за заштиту животне средине, на основу техничке документације коју је израдио Архитектонски факултет, предвиђена је реконструкција и активација три равна крова на делу пословне зграде „Градског стамбеног” у Данијеловој 33, укупне површине 1.036 метара квадратних.

У зони приступног платоа, испред улаза, планирано је формирање комбиновано озелењеног крова са жардињерама, поплочаним стазама и елементима за седење. У зони изнад улазног ветробрана предвиђен је простор за потребе запослених. Такође, планирано је постављање жардињера, декинга, перголе, поплочавање и мобилијар. На кровној површини биће формиран екстензивни зелени кров на ком је предвиђена садња сукулентних врста.

Град Београд, Секретаријат за заштиту животне средине, у претходном периоду је реализовао и пројекат уређења зеленог крова на објекту Градске општине Вождовац којим су два равна крова реконструисана на делу пословне зграде општине изнад предњег дела објекта, лево и десно од главног улаза, у правцу ка Устаничкој улици. Укупна површина равног крова је 340 метара квадратних.