петак, 2. фебруар 2024.

Велики одзив грађана за енергетску санацију стамбених зграда

У оквиру реализације пројекта „Енергетска санација стамбених, вишепородичних зграда прикључених на систeм даљинског грејања – Јавни ESCO пројекат”, коју спроводи Министарство рударства и енергетике заједно са јединицама локалне самоуправе у 16 општина и градова у Србији, највећи одзив је забележен у Београду, саопштавају из Секретаријата за енергетику.

За Град Београд позив је био објављен 3. новембра 2023. године и два пута је продужаван до 19. јануара 2024. године. Секретаријату за енергетику пристигле су 1.062 пријаве за санацију стамбених зграда које су прикључене на систем даљинског грејања комуналних предузећа и које су обезбедиле сагласност власника станова да унапреде изолацију објекта и инсталацију грејања.

Након прегледа, верификовања и оцене пријава приступиће се изради енергетских прегледа и елабората на основу којих ће свака зграда појединачно моћи да прихвати или одбије, као и да евентуално закључи уговор о енергетској санацији у складу са којим ће 50 одсто средстава бити одмах уплаћено, а остатак кроз 120 месечних рата.