среда, 20. март 2024.

Светски дан шума

Секретаријат за заштиту животне средине обележава 21. марта Светски дан шума, те се овим путем обраћа јавности у циљу заштите шумских еко-система и биодиверзитета на територији града Београда, саопштено је из овог секретаријата. 

Заштита природе и заштита шумских еко-система један је од приоритета Секретаријата. Повећање површина под заштитом Секретаријат спроводи израдом валоризације нових природних вредности, а у претходном периоду израђене су за подручја Грочанске аде, Степиног луга, Шупље стене и Беле реке.

Борба за повећање шумског фонда и заштиту биодиверзитета на територији града Београда је главни циљ Секретаријата и у вези са тим данас имамо 42 заштићена природна добра која се континуирано прате и чувају.

Пошумљеност града повећана је за 10 хектара у 2023. години, а од усвајања Стратегије пошумљавања из 2011. године то повећање износи више од 1.000 хектара.

Израђен је ГИС систем за квалитет стабала на подручју градске општине Савски венац и на територији новозаштићеног подручја „Аде Циганлије”, који представља помак и иновативни начин очувања шумског фонда на територији града.

Програм развоја урбаних шума града Београда, који је тренутно активан, има за циљ да развије партиципативни приступ у газдовању овим шумама и да се унапреде планови газдовања овим шумама у смислу унапређења друштвених и еколошких функција, с акцентом на обезбеђивање услова за здраву животну средину и рекреацију становника Београда.

„Живети у складу са природом и очување природних ресурса је потреба свих нас, а све у циљу бољег здравља свих наших суграђана”, поручују из Секретаријата за заштиту животне средине.