понедељак, 1. април 2024.

Потписан уговор за рану операторску помоћ на пројекту изградње београдског метроа

Уговор о услугама ране операторске помоћи на пројекту изградње београдског метроа потписан је данас између Секретаријата за јавни превоз Града Београда, Јавног комуналног предузећа „Београдски метро и воз” и француске компаније за управљање јавним превозом RATP DEV.

Како је саопштено из ЈКП-а „Београдски метро и воз”, овим потписивањем наставља се сарадња и рана операторска подршка RATP DEV у процесу пројектовања и оптимизације инфраструктуре метро система у српској престоници. Уговор подразумева управљање, запошљавање и обуку особља које ће бити ангажовано у раду београдског метроа, као и припрему процедура за управљање и одржавање, постављање ИТ система, подршку, тестирање, пуштање у рад и извођење пробног рада. 

Такође, уговором се дефинишу и управљање, одржавање и комерцијалне активности у вези са пројектом. Овај уговор односи се на део пројектовања и припреме за употребу и функционисање метро система као наредне фазе. 

Секретар за јавни превоз Радован Кремић изразио је задовољство наставком сарадње са RATP DEV, истичући важност потписаног уговора.

– Сигуран, ефикасан и функционалан метро је веома важан део јединственог система јавног превоза Београда. Изградња метроа од круцијалне је важности за унапређење јавног транспорта у главном граду и побољшање укупног квалитета живота Београђана, али и шире, за свеобухватни привредни и технолошки развој друштва. Евидентно је колико је овде значајна рана операторска помоћ и развој, те улога и подршка партнера из RATP DEV – истакао је Кремић.

Директор ЈКП-а „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић напоменуо је овом приликом да је изградња београдског метроа један од највећих и најважнијих пројеката у Србији. 

– Ово је дугорочан и комплексан пројекат који подразумева подршку и ангажовање стручног и искусног кадра, као и међународних партнера, а RATP DEV видимо као важног партнера у домену ране операторске помоћи. Знање, искуство и експертиза француских партнера су веома значајни за даљи ток и развој пројекта и, коначно, за допринос бољој и бржој реализацији изградње метро система у Београду – истакао је Младеновић.

Директор пројекта ране операторске помоћи Давид Менге је у име RATP DEV-а истакао да је ова компанија максимално посвећена резултатима у развоју операторске подршке за београдски метро. 

– Ми смо компанија са вишедеценијским искуством у области развоја система јавног превоза. Све вештине и знања из Париза и других француских градова, али и из 14 држава са четири континента, где смо ангажовани на глобалном нивоу, са више од 1,5 милијарди путника годишње који користе наше услуге, потпуно ћемо прилагодити конкретним потребама и специфичностима које се односе на развој метро система у Београду – закључио је Менге.