sreda, 25. januar 2017.

Vesić: Beograd ima viziju razvoja i stabilizovane finansije

Ova gradska vlast je za tri godine uspela da finansijski stabilizuje grad, ali i da prvi put posle dugo vremena postoji vizija njegovog razvoja, rekao je gradski menadžer Goran Vesić za portal Espreso.

– Ove godine treba da realizujemo sve ono što smo pripremili u budžetu i planovima za 2017. godinu. Čeka nas dosta obimnog posla, a posebno sam ponosan na to što smo za ove tri godine uspeli finansijski da stabilizujemo grad, da prvi put posle dugo vremena postoji vizija razvoja, da se više gradi u Beogradu, da se grad menja i vizuelno i u kvalitetu života. Tako da sada počinjemo da beremo plodove tog rada jer nijedan od tih projekata ne može da se ostvari za mesec dana. Tako da je sada moj glavni posao priprema projekata koje smo predvideli budžetom, a to je inače deo velikog posla koji sprovodimo već tri godine u gradu – objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, u narednih nekoliko godina prioritet će biti da svako dete koje se rodi u Beogradu ima svoje mesto u vrtiću. 

– Trenutno to nije slučaj, ali tako nije bilo ni u prošlosti. Imali smo gotovo 10.000 dece koja su ostala ispod crte, to je veliki broj, ali u narednom periodu ćemo morati da radimo više da se taj problem reši. Pre dve godine doneli smo istorijsku odluku i prvi put smo izjednačili privatne sa državnim vrtićima, što je praksa u celom svetu. Ako privatni vrtići imaju licencu i ispunjavaju uslove, nije postojao nijedan razlog da deca koja su u privatnim vrtićima ne budu isto tretirana kao deca u državnim. Subvenciju koju daje Grad Beograd, a to je 80 odsto od ekonomske cene, treba da ima svako dete koje je u vrtiću. Na taj način smo uspeli da obezbedimo veliki broj mesta koji nije postojao u državnim kapacitetima. Očekujemo da će u narednom periodu i oni koji žele privatno da ulažu u vrtiće pokazati više inicijative jer to jeste dobar i stabilan posao, što se i vidi po tome koliko se otvara privatnih vrtića – objasnio je gradski menadžer. 

Mi smo, dodao je Vesić, prošle godine u saradnji sa nadležnim ministarstvom, završili analizu mreža osnovnih škola na teritoriji grada, koja nekoliko decenija nije menjana, a grad jeste.

– Tako sada imamo situaciju da su negde škole prenatrpane, a negde poluprazne. Postoje i prazne lokacije gde su škole previđene, a znate da vam tu neće trebati škola, kao što postoje i potrebe za školama. To je nedopustivo. Uskoro ćemo izaći sa tačnim planom šta ćemo raditi sa viškom prostora u osnovnim školama. Ideja je da se nijedna škola ne zatvori, a da u tim praznim prostorima budu predškolci. To je ranije i bila praksa, a i sada je praksa u mnogim zemljama da vrtići budu uz škole kako bi se deca navikavala na školski ambijent. Na taj način ćemo za hiljadu, hiljadu i po mesta povećati broj dece u vrtićima jer ćemo te prazne prostore iskoristiti. Sa Ministarstvom prosvete pregovaramo o tome da prenamene jedan deo kredita od Svetske banke Srbiji i iskoristićemo taj deo za rekonstrukciju objekata odnosno pretvaranje u vrtiće. Ja verujem da je to drugi korak kako ćemo rešavati taj problem, a treći korak je naravno izgradnja vrtića, na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Mislim da bi naš najveći uspeh u naredne četiri godine trebalo da bude da sva deca imaju svoje mesto u vrtiću. Posebno je to važno kada pogledate svetsku praksu, gde funkcionalno opismenjavanje počinje sa tri godine i deca koja ne idu u vrtić nemaju šansu da stignu onu decu koja odlaze u vrtić. U Beogradu u vrtiće danas ide 40 odsto dece, a u Srbiji postoje mesta gde je taj broj svega deset odsto. Rešavanjem ovog problema mi zapravo samo idemo u susret problemima koji nas čekaju – rekao je gradski menadžer.

Govoreći o proslavi novogodišnjih praznika, Vesić je istakao da je broj posetilaca u Beogradu premašio brojku od sto hiljada, i konačni izveštaj najavio za drugu polovinu februara.

– Nama je „Beogradska zima” počela 1. decembra a završava se 15. februara i tada ćemo objaviti tačno koliko nas je koštala Nova godina, koliko je turista bilo, koliko se zaradilo, koliko su zaradili hoteli i sve drugo kako bi građani mogli da vide koliko je bilo naše ulaganje, a koliko smo svi zajedno dobili. Prema procenama, samo za Novu godinu grad i svi gradski subjekti, trgovine, hoteli, hosteli, kafići i svi drugi zaradili su preko 20 miliona evra, i činjenica je da ćemo za ulaganje od 500.000 evra dobiti 20 puta više. Moramo shvatiti da je Beograd turističko mesto i da živi od turizma, da smo imali rast broja turista za 12 odsto u odnosu na protekli period a imaćemo ga i sledeće godine. Da bismo privukli turiste, moramo da kreiramo događaje, sportske, kulturne, kongresne i Nova godina je sigurno jedan od takvih događaja, o čemu će javnost i građani svakako sve saznati kada predstavimo rezultate u drugoj polovini februara – istakao je Vesić.

Govoreći o radovima na fontani na Trgu Slavija, Vesić je istakao da se jednom nedeljno održavaju sastanci na licu mesta kako bi se svi mogući problemi rešavali u hodu i ponovio da ona treba da bude gotova u prvoj nedelji maja, kao i da će predstavljati nešto što Beograd do sada nije imao. 

– U decembru je raspisan tender za kolovoz oko fontane, za Bulevar oslobođenja do Veterinarskog fakulteta, Ulicu Mije Kovačevića i Ruzveltovu do Bogoslovije. Očekujemo da ćemo do marta imati izvođača i da će se taj posao raditi sukcesivno, kao i da će biti završen do novembra. Do sada je više od 15 kompanija otkupilo dokumentaciju i to pokazuje da postoji veliko interesovanje – rekao je Vesić.

On je posebno naglasio projekat pretvaranja centra grada u pešačku zonu i dodao da je urađena prva faza, a to je Obilićev venac, a radiće se Sremska ulica, kao i rekonstrukcija Trga republike. Nastaviće da se radi Kosančićev venac i na taj način se čitav jedan deo grada između Zelenog venca, Trga republike, Tadeuša Košćuška i Ulice braće Jugovića pretvara u pešačku zonu. 

– Počinjemo da radimo novu autobusku stanicu na Novom Beogradu u Bloku 42, a raspisali smo tender za projektovanje, finansiranje i izvođenje radova na tunelu koji će povezivati Savu i Dunav. Na mestu gde je sada autobuska stanica, pošto će se raditi proširenje Savskog mosta sa još po dve saobraćajne trake, automobilima će se ulaziti direktno u tunel i izlaziti skoro kod Pančevačkog mosta. To je nešto što treba da smanji saobraćaj za skoro 14 posto u gradu, da smanji zagađenje i ubrza protok saobraćaja – rekao je gradski menadžer.

On je istakao i da se radi projekat za tunel ispod Topčidera, nastavljaju se radovi na Obilaznici oko Beograda zajedno sa republikom, a posebno je važna izgradnja 80 kilometara vodovodnih cevi, što je i te kako važno budući da se ove zime videlo da je starost cevi bila uzrok pucanja na niskim temperaturama. 

– Postoji desetogodišnji plan da se zameni celokupna vodovodna i kanalizaciona infrastruktura, izaći ćemo sa projektom rekonstrukcije ulica prvog prioriteta, to je oko 1.600 kilometara u narednih deset godina, i rešavamo velike infrastrukturne probleme koji se nisu godinama rešavali. Pored toga, uradiće se 67 novih fasada, od čega 20 u okolini Hrama Svetog Save – istakao je gradski menadžer i dodao da se na taj način menja slika Beograda i ujedno olakšava život njegovim građanima.