sreda, 16. maj 2018.

Dodeljena nagrada „Duga” u Starom dvoru

Nagrada „Duga” Gej strejt alijanse za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije dodeljena je danas u Starom dvoru modnoj urednici i novinarki Ireni Mišović. Događaju je prisustvovala načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, koja je ujedno koordinatorka Lokalne mreže za sprečavanje diskriminacije i podršku LGBT populacije i članica žirija za dodelu ove nagrade.

Ona je podsetila da se nagrada „Duga” dodeljuje osobama koje su dale najviše doprinosa za poboljšanje položaja LGBT populacije u gradu Beogradu. Sandra Pantelić je tom prilikom naglasila da Grad Beograd godinama unazad učestvuje u dodeljivanju ove nagrade i da se kao grad otvorenih shvatanja postavlja isto prema svim građanima Beograda, bez obzira na sve različitosti. Načelnica Gradske uprave posebno je istakla da će Grad Beograd nastaviti sa naporima da pruži bolje uslove za život svim svojim sugrađanima.

Dobitnici je ovogodišnju nagradu uručila direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, a u obrazloženju nagrade Sandra Pantelić je, kao članica žirija, istakla da je Irena Mišović afirmativnim stavovima izrečenim u brojnim medijima nesumnjivo doprinela širenju tolerancije u društvu prema LGBT osobama i svojim ličnim primerom pokazala koliko je važno odupreti se ukorenjenim društvenim predrasudama. 
Zahvalivši na nagradi, Irena Mišović je istakla da je ljubav potrebna svima i da je ona osnova za sreću. Ona je pozvala roditelje da ne odbacuju svoju decu zbog drugačijeg seksualnog opredeljenja jer je porodica mesto na kome treba da se gaje ljubav i iskrenost.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da je dijalog najbolji put ka prihvatanju drugačijih i da razlike ne moraju da vode u sukobe. Ona je istakla značaj tolerancije prema svim različitostima, naglasivši da je Srbija dosta uradila na unapređenju zakonodavnog okvira i sprovođenju međunarodnih preporuka, ali i da smo svesni da nas u narednom periodu očekuje još mnogo posla.

Okupljenima su se obratili i ambasador Velike Britanije Denis Kif i šef misije Saveta Evrope Tim Kartrajt, koji su ukazali na potrebu za stalnim unapređenjem ljudskih prava i smanjenjem diskriminacije po bilo kom osnovu, izrazivši nadu i očekivanje da će ovaj proces biti sve više unapređivan.

Ovogodišnji žiri za dodelu nagrade „Duga” odlučivao je u sastavu: načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić, članica Kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Bojana Simeunović, novinarka Ljiljana Smajlović, naučna savetnica Instituta društvenih nauka profesorka Zorica Mršević, novinarka portala „Vajs Srbija” Jovana Šesterikov, Predrag Azdejković i predsednik GSA Lazar Pavlović.