ponedeljak, 28. januar 2019.

Vesić: Ulaganje u energetsku efikasnost vraća se višestruko uštedom energije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodojević i ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić obišli su danas radove na energetskoj rekonstrukciji Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”. Događaju su prisustvovali v.d sekretara za energetiku Nina Jandrić i zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler. 

Vesić je ovom prilikom zahvalio Vladi Švajcarske, podsetivši da je projekat energetske efikasnosti u okviru koga se sprovodi rekonstrukcija klinike zajednički projekat Grada Beograda i Vlade Švajcarske. 

– Mi smo kao grad učestvovali u realizaciji projekta tako što smo obezbedili sve potrebne dozvole i tako što su „Beogradske elektrane” vršile nadzor u ovom projektu.  Za nas je energetska efikasnost važna i sve više ćemo ulagati u ovu oblast, ne samo kroz ovakve projekte već i iz budžetskih sredstava. Ove godine smo budžetom grada obezbedili novac za pet zgrada javne namene koje ćemo učiniti energetski efikasnim. Takođe, zajedno sa Sekretarijatom za energetiku i JKP „Beogradske elektrane”, pripremamo jedan projekat u kojem bismo građanima ponudili da mogu na rate da sređuju fasade u svojim zgradama, jer bi se to naplaćivalo od ušteda u energiji – rekao je Vesić.

On je istakao da će grad nastaviti sa ovim aktivnostima jer svako ulaganje u energetsku efikasnost se veoma brzo vrati uštedom koja je time omogućena. 

– Kako to izgleda, moći ćete da vidite na primeru Opštine Savski venac, koja od svojih stredstava na taj način uređuje objekat u kome se nalazi opština – istakao je Vesić, koji je zahvalio direktorki i osoblju bolnice i pozvao sve koji žele da pomognu, kao i druge javne institucije da se jave, dodajući da je energetska efikasnost važna i da mi nemamo taj luksuz da se rasipamo energijom kao do sada. 

Aleksandar Antić takođe je zahvalio Vladi Švajcarske Konfederacije koja je naš ozbiljan partner u projektima vezanim za energetsku efikasnost i jedan od lidera u toj oblasti. 

– Istovremeno nam pokazuje da energijom treba postupati sa dužnom pažnjom, uz maksimalne uštede – istakao je Antić.

Kada je reč o ovom konkretnom projektu, proteklih godina, podsetio je Antić, urađeno je mnogo kao rezultat zajedničke saradnje Grada Beograda, Vlade Srbije i Vlade Švajcarske. 

– Projekat je veoma uspešan, a u realizaciji su bila dva segmenta vrednosti više od tri i po miliona evra. Prvi se ticao energetske rekonstrukcije OŠ „Olga Petrov”, odnosno modernizacije u energetskom smislu oko 2.600 kvadrata, a drugi segment odnosio se na bolnicu. Svi objekti podignuti su sa najnižeg energetskog razreda na takozvani „B razred”, koji je standard i u najrazvijenijim državama Evrope – istakao je Antić, dajući primer da objekti u novogradnji po zakonu moraju da imaju „C razred”, što govori u prilog činjenici da je energetska efikasnost na rekonstruisanim objektima sada na veoma visokom nivou.  

Nivo ušteda u energiji sada je oko četrdeset procenata, precizirao je Antić, što je dodatni motiv za sve da se više sredstava ulaže u slične projekte. Vlada Srbije ovom segmentu poklanja veliku pažnju, najviše posredstvom Budžetskog fonda za energetsku efikasnost, a za tu namenu u 2019. izdvojeno je rekordnih petsto miliona dinara, što će najvećim delom biti uloženo u nerazvijene opštine u Srbiji, naveo je Antić.

Zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler rekla je da joj je veoma drago što je danas imala priliku da vidi zgradu koja izgleda veoma lepo u odnosu na pređašnji izgled sa početka projekta, kao i što je poboljšana energetska efikasnost.

– Ušteda energije vidi se na primeru tako što je klinika sačuvala oko 38 odsto energije za godinu dana, što iznosi više od 90 hiljada evra – rekla je Sibil Hegler i dodala da će se nastaviti sa ovakvim projektima i u budućnosti.

V.d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” Ivana Stašević Karličić podsetila je da je ovaj projekat doneo mere poboljšanja energetske efikasnosti i doprineo značajnom podizanju kvaliteta usluga iz domena zdravstvene zaštite, kako pacijentima tako i svim zdravtsvenim radnicima.