sreda, 18. septembar 2019.

Ozelenjavanjem Beograda dajemo doprinos očuvanju planete Zemlje

Na teritoriji Beograda svake godine posadimo više od 5.000 stabala, a naš plan je da 25 odsto  grada bude pokriveno šumom i zelenim površinama, izjavio je gostujući na televiziji Hepi član Gradskog veća Dragomir Petronijević.

– Već smo krenuli za procesom ozelenjavanja i za jedan prcenat smo povećali zelene površine u Beogradu, te je sada pokrivenost zelenim površinama 15 procenata. To je dugotrajan proces, a mi kao jedna mikro sredina na globalnom nivou želimo da damo doprinos očuvanju planete Zemlje. To činimo pošumljavanjem, sadnjom drveća, ali i edukacijom najmlađih – istakao je Petronijević.

Zbog toga krećemo sa projektom „Drvo generacije” u svim osnovnim školama, naveo je Petronijević i dodao, da će svi prvaci od 15. oktobra, kada je vreme za sadnju, posaditi svoje drvo. 

– Prvaci će svoje drvo čuvati osam godina, cela generacija. Oni će imati permanentnu edukaciju o ekologiji i zaštiti životne sredine. Želimo da prvake edukujemo o zaštit životne sredine i iz godine u godinu želimo da nastavljamo ovaj projekat. Kada više u školama ne bude mesta napravićemo park, šumu gde će oni imati svoje drvo i imati sličan ili isti program – pojasnio je Petronijević i dodao da je Grad Beograd doneo plan ozeljenjavanja i zelenih zona u Beogradu.

Želimo, dodao je Petronijević, da ne dolazimo u situaciu sa zaprljanim kanalima kao što je to bio slučaj u Ovči, Borči i Krnjači.

– Sada čistimo te kanale, sve to dobro ide, a radovi će trajati devet meseci kao što smo i najavili. Ti kanali decenijama nisu čišćeni, na pojedinim mestima su pregrađeni, a mi sada radimo taj posao kako treba. U martu naredne godine u tom području kreće izgradnja kanalizacione mreže, a za koji dan se raspisuje tender za izbor izvođača – rekao je Petronijević.

Kako je naveo, do sada je urađeno mnogo toga u Beogradu, „novca ima i ulažemo ga da bi poboljšali život građana”.

– Naš posao je da obezbedimo dovoljno novca u budžetu, već imamo preko milijardu evra, a sada su i veće plate, zaposlenost, nezaposlenost je ispod deset procenata, što se nikada nije desilo u Beogradu – zaključio je Petronijević.