sreda, 11. decembar 2019.

Radojičić: Obeležavanjem praznika Svete Lucije zahvaljujemo švedskim prijateljima

– Iza Srbije i Švedske stoji više od 100 godina diplomatskih odnosa, a ovom prilikom želim da zahvalim Švedskoj i švedskom narodu na podršci evropskom putu Srbije – rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ispred Starog dvora, gde je upriličena proslava švedskog praznika Svete Lucije.

Događaju je prisustvovao ambasador Švedske Jan Lundin, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Francuske i Danske Žan-Luj Falkoni i Anders Kristijan Hogard, kao i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Gradonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku da večeras svima koji proslavljaju Svetu Luciju čestita praznik.

– Večeras se ispred Starog dvora simbolično susreću dva naroda, dve kulture i dve države. Na zidinama Starog dvora, koje sa sobom nose bogatu istoriju, imaćemo priliku da vidimo digitalnu prezentaciju sa mnoštvom simbola vezanih za ovaj praznik. Jedna od prvih asocijacija na pomen Švedske jeste da je to zemlja srećnih ljudi, a kao glavne razloge za to vidim u njihovoj umerenosti, odmerenosti, nastojanju da niko nema previše, a niko premalo, što je u Švedskoj primenjeno na najbolji mogući način – rekao je Radojičić.

On je istakao da bi sledeće asocijacije na Švedsku za građane Srbije mogle da budu uspešne kompanije poput „Volvoa” ili „Ikee”. Iza tog uspeha, naveo je Radojičić, stoji kvalitet, racionalnost i dugotrajnost, što su karakteristike koje bi svaka kompanija trebalo da ima. 

– U Srbiji posluje više od 200 kompanija iz Švedske i želimo da ih bude još više. Za mene je Švedska takođe simbol brige o zaštiti životne sredine, što je za Grad Beograd izuzetno važna tema. Beograd se kandidovao za „Zelenu prestonicu Evrope”, titulu koju je Stokholm poneo 2010. godine, i zahvaljujem ambasadoru Lundinu na razgovorima koje vodimo na tu temu. Verujem da će nam korisni saveti pomoći da Beograd uspe u svojim nastojanjima – dodao je Radojičić.

Gradonačelnik je prisutne podsetio da se večeras navršava 58 godina od dana kada je naš književnik Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu u švedskoj prestonici.

– Roman „Na Drini ćuprija” je naša svetovna biblija i ponosimo se tim priznanjem. Takođe, veoma smo ponosni na prijateljstvo sa Švedskom i Šveđanima, kojima nije strano da upute kritiku, ali po pravilu konstruktivnu i dobronamernu. Šveđani znaju šta je hrabrost i donošenje teških odluka u današnje vreme koje karakteriše moć propagande. Donošenje takvih odluka i snaga čuvanja samostalnosti u tome predstavljaju veliko bogatstvo. Praznik Svete Lucije simbolizuje svetlost i milosrđe, odnosno vrednosti bez kojih čovek ne može da bude srećan. Simbol svetlosti u ovom prazniku može da se uporedi sa slavskom svećom u Srbiji, što simbolično može da označi i most prijateljstva između naših zemalja i naroda – zaključio je gradonačelnik.

Abmasador Lundin zahvalio je gradonačelniku na lepim rečima i, kako je rekao, velikoj pomoći u organizaciji ovog događaja.

– Praznik Svete Lucije je svečanost svetlosti i nade koji se simbolično proslavlja u najtamnije doba godine. Ove godine ćemo praznik Svete Lucije proslaviti digitalno, s obzirom na to da ćemo na zidinama Starog dvora videti jedinstvenu interpretaciju ovog praznika. Zahvaljujem gradonačelniku Radojičiću i gradskom sekretaru za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darku Glavašu na velikoj pomoći kako bi ovaj događaj bio organizovan ispred jednog od najlepših zdanja u Beogradu. Posetioci će, osim projekcije, imati priliku da probaju švedske specijalitete koji su povezani sa Božićem, a to isto očekuje i građane Beograda koji se nađu u blizini – rekao je Lundin.