subota, 22. februar 2020.

Opština Zemun tradicionalno na Sajmu turizma

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić prisustvovao je danas u svojstvu domaćina tradicionalnoj prezentaciji turističke ponude te opštine na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. 

Na štandu Turističko-kulturnog centra Gradske opštine Zemun prikazan je turistički, kulturni, ugostiteljski i gastronomski potencijal Zemuna, saopšteno je iz te opštine.

– Zemun ima svoju kulturu, svoju tradiciju na koju smo ponosni. To nam daje izvesnu dozu posebnosti, po čemu se Zemun razlikuje od drugih opština. Skoro čitavu deceniju prisutni smo na Sajmu turizma i prezentujemo sve ono što imamo i što nas izdvaja, a to je bogata kulturno-istorijska baština – naveo je Matić. 

On je podsetio na to da je mnogo toga urađeno u prethodnom periodu, počevši od uređenja Starog jezgra Zemuna. 

– Ove godine nas očekuje završetak izgradnje pristana za međunarodne brodove, zajedničkog projekta Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Opštine Zemun. Želimo da se Zemun nađe na turističkoj mapu Evrope – svi oni kruzeri koji su prolazili Dunavom, sada će pristajati u Zemun, a mi se trudimo da spremno sačekamo sve te turiste. Tako je rekonstruisano više od 70 fasada u Starom jezgru Zemuna, kao i pešačka zona. Akcenat smo stavili na uređenje Gardoša, po kome je naša opština prepoznatljiva. Potpuno su rekonstruisani letnja scena i bedemi srednjovekovne tvrđave, pripremamo i projekat revitalizacije Milenijumske kule. Jedno od pristupnih stepeništa je već urađeno, dok su za sva druga stepeništa projekti u toku. Sve ulice koje gravitiraju ka Gardošu su rekonstruisane i uz Grobljansku, koja će biti takođe uređena, stvorili smo uslove da svi turisti nesmetano dođu do našeg Gardoša, sa koga se, kažu, pruža najlepši pogled na Beograd – naveo je Matić. 

On je pozvao turiste iz zemlje i sveta da posete i mnogobrojne manifestacije, poput festivala pesme, muzike i plesa „Leto na Gardošu”, zatim „Leto na Keju”, „Leto na Lidu”, Festival monodrame i pantomime, Međunarodni zemunski salon karikature i sve one sadržaje koji afirmišu stvaralaštvo i promovišu Zemun kao turističku destinaciju.  

Ovo je bila prilika da predsednik Matić poseti štandove drugih lokalnih samouprava, kao i Turističke organizacije Beograda, gde je sa v.d. direktora Miodragom Popovićem razgovarao o unapređenju turističke ponude Zemuna i prezentacije u okviru TOB-a.

Na štandu Zemuna posetioci su imali priliku da vide šta je sve urađeno i šta je ono što nas očekuje u budućnosti, kontinuitet razvoja nautičkog, kulturnog, sportskog, gastronomskog i manifestacionog turizma.