petak, 7. avgust 2020.

Prihvatilištu za decu Beograda doniran tunel za dezinfekciju

Prihvatilište za decu Beograda je donacijom kompanije „Telekom Srbija” dobilo neophodna sredstva za nabavku i postavljanje tunela za dezinfekciju, tako da će ova ustanova koja pruža smeštaj i vodi brigu o deci imati uslove za bezbedan rad tokom epidemije virusa korona, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da će postavljanje takozvanog „dezo-tunela” ispred zgrade omogućiti siguran ulazak u prostorije ovog prihvatilišta i doprineti očuvanju zdravlja korisnika i zaposlenih u toj ustanovi.

– U ime Grada Beograda i u svoje lično ime zahvaljujem kompaniji „Telekom” na finansijskoj donaciji sa ciljem da se pokriju troškovi nabavke mini dezinfekcionog portala. Ova donacija od 528 hiljada dinara namenjena je ustanovi Prihavtilište za decu Beograda, koja je tunel već nabavila i postavila ga na adekvatno mesto. To je tunel kroz koji će biti obavezno da prođu svi zaposleni i korisnici, kao i svi oni koji budu ulazili u ustanovu. Tunel služi za dezinfekciju i predmeta i osoba koje prolaze kroz njega i značajan je u prevenciji širenja virusa. Kroz tunel za jedan sat može da prođe i da se dezinfikuje 150 osoba. Sistem ima veliki učinak uz minimalnu potrošnju električne energije i dezinfekcionih sredstava, sadrži pet prskalica i, što je najbitnije, bezbedan je za decu – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je navela da smo se po izbijanju pandemije suočili sa velikim izazovima i brigom da sačuvamo zdravlje i živote korisnika, te da je zato ova donacija veoma važna. 

– Prihvatilište za decu Beograda je prva ustanova socijalne zaštite koja sada ima dezinfekcioni tunel. Sekretarijat za socijalnu zaštitu redovno svojim ustanovama doprema zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva i dezobarijere, a sada smo otišli korak dalje i nabavili ovaj tunel u cilju maksimalne bezbednosti korisnika i zaposlenih. Ovom prilikom bih pozvala i druge društveno odgovorne kompanije da pruže podršku i pomoć ranjivim društvenim grupama i priključe se humanitarnim akcijama za dobrobit celokupnog društva. Kao i u ovo vreme izazova, spremni smo da i ubuduće ulažemo napore, kako samostalno tako i u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, udruženjima građana, fondacijama, donatorima, i da učinimo sve što možemo da bismo olakšali život naših sugrađana – rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu. 

Prema njenim rečima, u Prihvatilištu za decu, u uslovima koji su prilagođeni aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, trenutno boravi 21 stalni korisnik, dok je dnevna usluga svratišta privremeno obustavljena. 

– Individualnim i grupnim radom, zdravstvenim tretmanima, edukativnim aktivnostima i psihološkim radionicama, ova ustanova, uz požrtvovanost svih zaposlenih, nastavlja da i tokom borbe sa epidemijom pruža smeštaj, brigu i spas ugroženoj deci. Upravo iz tog razloga donacija i podrška „Telekoma Srbije” imaju još veći značaj za bezbednost i pružanje utočišta najosetljivijim članovima našeg društva – kazala je Nataša Stanisavljević.

Direktorka Sektora za odnose s javnošću „Telekoma Srbije” Marija Bošković navela je da donacijama i brojnim društveno odgovornim projektima usmerenim ka mladima, ova kompanija najveću pažnju posvećuje pružanju podrške i unapređenju njihovog znanja, ali i uslova za bezbrižan život, razvoj i odrastanje. 

– Ovom donacijom želeli smo da tokom ovih vanrednih okolnosti obezbedimo adekvatnu zaštitu i bezbedne uslove za boravak dece iz najosetljivije kategorije društva tako što ćemo ovom prihvatilištu, koje o njima brine, omogućiti primenu preventivnih mera za ulazak u objekat – navela je Boškovićeva.