sreda, 27. januar 2021.

Svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji na rekonstruisanom Savskom trgu

U prisustvu državnog vrha Republike Srbije i Republike Srpske, Vlade Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora, mnogobrojnih zvanica i građana večeras je svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji na rekonstruisanom Savskom trgu. U ime Grada Beograda, događaju su prisustvovali gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, glavni urbanista Marko Stojčić, kao i mnogi drugi predstavnici Gradske uprave Grada Beograda. 

Svečanost je počela himnom Srbije „Bože pravde”, filmom o velikom županu Stefanu Nemanji i dramsko-scenskim prikazom, nakon čega su se obratili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 

Aleksandar Vučić je na početku obraćanja zahvalio pokojnom patrijarhu Irineju za sve što je uradio za naš narod i što nas je bodrio i hrabrio da radimo važne i velike istorijske stvari, ali i svima koji su doprineli „u stvaranju umetničkog remek-dela”.

– Stefan Nemanja nam je podario Srbiju, jaku i prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada. Ovaj velelepni spomenik predstavlja ga kao odlučnog vladara u čijoj se desnoj ruci nalazi mač, a u levoj Hilandarska povelja. Do Nemanje bili smo pleme, a od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač, tim mačem pravio je i gradio, a zatim i čuvao i štitio Srbiju. Do Nemanje imali smo kulturu oponašanja i prevođenja, od njega kulturu kreacije, graditeljstva i pisanja, a tu pripadnost najnaprednijim kulturnim tokovima i simboliše Hilandarska povelja. Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo, ovo je svojevrstan čin polaganja računa o sebi i svom identitetu, šta smo naučili, šta znamo i kuda idemo – rekao je Vučić.

On je dodao da ovaj čin predstavlja i svojevrsno pokajanje za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali i svest o tome da smo otkrili „koren iz kojeg je nastalo veliko drvo, najlepše drvo koje se zove Srbija”. 

– Spomenik je velik zato što je priča o nama velika, i težak je zato što je priča o nama često bila teška, i lep koliko je priča o nama lepa. Spomenik je, dakle, priča o nama ko smo i gde smo bili, šta smo radili, ali najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. Moramo da budemo svesni da je naša sadašnjost zadužbina našoj budućnosti, one koja zna odakle je stigla i koja dobro zna kuda ide. Bez toga, bez svesti da je neko ko je živeo pre nas imao snove, nijedan san o budućnosti nije moguć. Sadašnjost je poklon koji smo dobili od otaca, poklon zbog kojih su toliki krvarili i umirali, poklon zbog kojeg su robovali, ratovali, padali, ustajali, žrtvovali se, gradili, poklon od kojeg ne postoji ništa veće – istakao je Vučić. 

Poput ovog spomenika rašćemo u visinu, poručio je Vučić, i dodao da je spomenik velik jer kroz njega treba da vide nas, uspravne i ponosne, ali da i mi sami sebe vidimo i bolje razumemo. 

– Spomenik je i svojevrsna tačka koju stavljamo na kraju jedne priče, one o lepoj i teškoj prošlosti, o ratovima, krvi, robovanju i oslobađanju, greškama, lošim odlukama, grobovima i ponovnom uzdizanju. Iza te tačke počinje nova priča, ona koja se vidi iza spomenika, u Srbiji koja raste, u novim kulama, zgradama, putevima, školama i bolnicama. Sve te nove priče su zadužbina našoj budućnosti, a jedna od najvažnijih jeste istina o jedinstvu našeg naroda – kazao je Vučić.  

Predsednik je ocenio i da će Savski trg sa spomenikom osnivaču naše države kao centralnom delu urbanističko-arhitektonske celine postati najlepši javni prostor u prestonom gradu.

– Stefan Nemanja je za nas bio početak, ovaj spomenik je kraj, ali samo tog početka, pošto od njega počinjemo mi i svi koji posle nas dolaze. On je dokaz da je istorija stvorila nas, ali i da smo mi u stanju da stvaramo istoriju mira, znanja i rasta – istakao je Vučić.

Milorad Dodik je poručio da su Srbi davno naučili da bez države nema slobode i zato su vekovi iza nas uvek bili borba za državu, kao što se i danas borimo u savremenim okolnostima. Veličanstven spomenik je znak našeg odnosa prema tome, rekao je Dodik. 

– Spomenik će nadživeti vekove, svedočeći o naporima da se stvori jedna srpska država, ali i o umeću ove generacije rukovodioca države Srbije, sa predsednikom Vučićem na čelu, koja gradi i ujedinjuje tradicionalno i savremeno. Vreme je da se vratimo našim temeljima, a temelje srpske državnosti i vere postavili su upravo Stefan Nemanja i njegov sin Sveti Sava. Danas je veoma važno da budemo objedinjeni i da na taj način idemo dalje u budućnost – rekao je, između ostalog, Dodik. 

Najvažnije je i očuvati mir, učiniti stabilnom Srbiju i srpski narod, da se živi i razvija i da budemo deo modernih naroda, ali nikad ne smemo zaboraviti kom to narodu pripadamo, poručio je Dodik. 

Spomenik Stefanu Nemanji delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.