ponedeljak, 30. avgust 2021.

Vesić: Beograd će konačno dobiti svoj rečni javni prevoz

Odbornici su danas usvojili Izmenu odluke o dopunama Odluke o taksi prevozu, Odluku o javnom prevozu u linijskoj plovidbi i Strategiju razvoja javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda za period do 2033. godine, sa presekom 2027. godine. 

Obrazlažući Izmenu odluke o dopunama Odluke o taksi prevozu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da se ova odluka odnosi na Aerodrom „Nikola Tesla” sa ciljem da se konačno uvede red.

– Sada ćemo omogućiti da komunalni milicionari budu unutra a postojaće i red po kome će taksisti preuzimati putnike – rekao je Vesić.

Govoreći o Odluci o javnom prevozu u linijskoj plovidbi, Vesić je istakao da je ona važna zato što će biti moguće da se raspiše konkurs i zatraži partner za uspostavljanje linijskog rečnog prevoza. 

– To znači da ćemo imati povezano sve od Obrenovca do Grocke i sve do Zemuna, uključujući i Surčin. Građani koji žive na obalama reka moći će da koriste ovu vrstu javnog prevoza. Na ovaj način se definišu mesta za pristane i stanice, kao i uslovi pod kojima se tačno može obavljati rečni prevoz. Ovu vrstu prevoza će moći da koriste putnici sa karticom za javni prevoz. Na ovaj način ćemo moći da ubrzamo putovanje građanima čije se opštine nalaze na obalama reka a time ćemo smanjiti broj autobusa i gužve na putevima. Stvarno je šteta da Beograd, koji ima stotine kilometara rečnih obala, ne koristi ih za rečni prevoz kao što to čine drugi veliki svetski gradovi – rekao je Vesić.

On je dodao da nas sada čeka prilagođavanje javnog prevoza rečnom, kako bi građani mogli da pređu na druge vidove prevoza i da na taj način konačno Beograd dobije svoj rečni javni prevoz. 

Govoreći o Izmeni odluke o dopunama Odluke o taksi prevozu, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević je istakao da je propisan i poseban član 17. kojim se određuje postupanje u slučaju zastarelih i oštećenih identifikacionih nalepnica koje se nalaze na vetrobranskim staklima svakog taksi vozila. 

– Nalepnice su vezane i za ulazak u prostor aerodroma i za korišćenje elektronskog sistema koji smo uveli. Uvedena je i kaznena odredba za privredna društva u iznosu od 120.000 dinara, za preduzetnika 70.000 i za taksi vozača u iznosu od 20.000 dinara. To je deo mera koje želimo da primenimo kako bismo dodatno uveli red u sistem taksi prevoza, posebno kada je reč o taksiranju u sklopu Aerodroma „Nikola Tesla”. Novim elektronskim sistemom za prijavljivanje taksista na aerodromu predviđeno je da taksisti dolaze na parking koji je određen za njih, nakon čega se vrši elektronsko prijavljivanje. Oni su dužni da budu pored ili u vozilima te da na displeju prate redosled preuzimanja mušterija, odnosno zonu ulaska na terminal. Tu su takođe predviđene kazne od 50.000 dinara za privredno društvo, za preduzetnika 20.000, 8.000 za odgovorno lice, a za zaposlenog 12.000 dinara – rekao je Vasiljević.