četvrtak, 19. maj 2022.

Vesić: Beograd spreman za Fajnal for

Beograd je spreman za završni turnir Evrolige u košarci – Fajnal for, iako je prethodnih dana bio na meti lažnih dojava o bombama na brojnim lokacijama, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za Evronjuz.

– Procedura je jasna i policija proverava svaku od tih dojava, što je i cilj onih koji to čine jer oni žele da poremete život. To je neka vrsta psihološkog, specijalnog rata i jasno je da se nalazimo u toj vrsti pritiska. Živimo s tim i u slučaju da se desi tokom Fajnal fora mislim da ćemo i to efikasno rešiti. U Arenu ne može da se uđe bez KD pregleda, niko ne može ni da priđe objektu i sprovode se najstrože bezbednosne mere. Tako da će i ovo takmičenje, kao i sve drugo biti bezbedno – istakao je Vesić.

On je pojasnio da postoje precizne zakonske procedure u slučaju dojave bombe, čega se pridržava i o čemu odlučuje policija.

– Zbog Fajnal fora u Beogradu nema više nijednog slobodnog kreveta, bilo da je reč o hotelima ili privatnom smeštaju, a po mojim informacijama kapaciteti se popunjavaju i u Novom Sadu, što znači da i drugi gradovi imaju korist od toga. Strancima je prodato 18.000 karata i kod nas će biti najmanje četiri dana, a ako se zna da prosečan turista troši 300 evra dnevno, mada ovi gosti troše i više, procena je da ćemo kao grad zaraditi između 25 i 30 miliona evra. Pod tim podrazumevam zaradu hotela, ugostitelja, onih koji prodaju suvenire, tržnih centara, a sve to ulazi u privredu Beograda. Zbog toga su ovakvi događaji važni. Grad je platio dva miliona evra licencu da bismo dobili ovo takmičenje i za taj uloženi novac u naš grad će se sliti pomenuta suma novca – kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, osim toga, direktan prenos će biti u više od 70 zemalja sveta, dok će više desetina zemalja utakmice prenositi odloženo, a na početku svakog prenosa ide kratak spot o Beogradu.

– Saberite samo koliko bi nas koštalo da sve te televizije zakupimo za promociju Beograda i biće onda jasno kakvu korist ima grad – naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika podsetio je na izuzetno povoljnu situaciju sa kovidom-19 kod nas, te da su epidemiološke mere ukinute, što Berlin nije mogao da garantuje, zbog čega je Beograd i dobio organizaciju Fajnal fora.

Vesić je na kraju ocenio da Beograd jeste bezbedan grad, ali da u tako velikom gradu uvek može nešto nepredviđeno da se desi, zbog čega se lično zalagao da policija u glavnom gradu treba da ima veću platu jer ima više posla i izlaže se većim opasnostima. U gradu se, dodao je Vesić, to rešava i povećanjem broja komunalnih milicionara, kojih ima skoro 500, čime se rasteretila policija da bi mogla da se bavi svojim osnovnim poslom, a to je bezbednost građana i održavanje javnog reda i mira.