utorak, 24. januar 2023.

Sastanak delegacija Beograda i Sankt Peterburga

Pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Savić danas je u Starom dvoru održao radni sastanak delegacije Grada Beograda sa predstavnicima ruskog grada Sankt Peterburga, koju je predvodila zamenica direktora Departmana za unapređenje grada Larisa Viktorovna Kanunikova. Sastanku su prisustvovali sekretari i podsekretari u oblastima koje su predviđene saradnjom između dva grada, predstavnici Ambasade Ruske Federacije i Informaciono-poslovnog centra Sankt Peterburga u Beogradu.

U razgovorima je istaknuta želja za što boljim odnosima, u skladu sa Sporazumom o saradnji koji su u prethodnom periodu potpisali Beograd i Sankt Peterburg, i ukazano je na tradicionalno prijateljstvo dvaju naroda.

Na sastanku su usaglašeni stavovi o potrebi saradnje i razmene iskustava u oblastima socijalne zaštite, sporta, obrazovanja, privrede i komunalnih delatnosti.

Domaćini su goste informisali i o aktivnostima Grada Beograda, koji će obezbediti besplatnu socijalnu zaštitu za sve korisnike, besplatne vrtiće za decu, udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola, subvencije u oblasti privrede, sportske manifestacije, nove projekte u uređenju grada. Takođe je bilo reči i o naporima Grada da Beograd bude što uređeniji i zeleniji grad. Delegacija Sankt Peterburga je predstavila aktivnosti koje se sprovode u ovom gradu, projekte uređenja grada i njegovih parkovskih površina, te aktivnosti u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, sporta i kulture. Delegacije su se saglasile o potrebi formiranja posebne radne grupe koja će koordinirati zajedničke projekte i akcije predviđene sporazumom o saradnji dvaju gradova.

Pomoćnik gradonačelnika je tom prilikom zahvalio delegaciji Sankt Peterburga na predviđenoj donaciji parkovskih rekvizita u duhu ovoga grada, namenjenih za uređenje budućeg novog igrališta u Ulici Arsenija Čarnojevića.