sreda, 31. maj 2023.

Zakazan 37. Beogradski maraton za 28. april 2024. godine

Beogradski maraton ne samo da je ove godine oborio rekord po broju učesnika već je i pomerio granice kada je organizacija u pitanju. Trkački pokret u Srbiji pokazao je svu svoju veličinu, a organizacijom pratećih sadržaja Beogradski maraton je dokazao da je mnogo više od sportske manifestacije i da s pravom ima status događaja od posebnog značaja za Grad Beograd, saopšteno je iz „Beogradskog maratona”.

– Ono što je 36. Beogradski maraton posebno izdvojilo od svih prethodnih jeste njegov društveno-odgovorni i humanitarni karakter, a za dve nedelje nas očekuje sada već tradicionalni događaj „Heroji Beogradskog maratona”, na kome nagrađujemo one koji su postigli svojevrsni poduhvat i završili neku od trka Beogradskog maratona – rekao je direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš.

Prema njegovim rečima, u saradnji sa dobrotvornom organizacijom „BELhospice” sakupljene su 64 hiljade evra pomoći za onkološke pacijente i decu sa dijagnozom neizlečivih bolesti. 

– Takođe, uticali smo na svest najmlađih, ali i onih starijih tako što smo pokazali da ne okrećemo glavu od osoba sa invaliditetom, migranata i svih onih koji su na neki način ugroženi, jer su svi oni zajedno bili sa nama na stazi. Podizali smo i svest dece o značaju zaštite životne sredine putem edukativnih radionica organizovanih tokom samih trka – objašnjava Habuš.

Prvi operativac Beogradskog maratona posebno je istakao da je medicinski deo organizacionog tima odradio fantastičan posao implementirajući pozitivna iskustva najvećih maratonskih trka u svetu. 

– Uslovi za trčanje bili su izuzetno teški zbog visoke temperature koja ne pogoduje polumaratoncima i maratoncima. Međutim, medicinska zaštita svih učesnika je bila besprekorno odrađena uz veliku pomoć urgentne medicine i volontera Crvenog krsta. Imali smo dve poljske bolnice na samoj stazi, pa smo i pored povećanog broja intervencija u potpunosti rasteretili sisteme gradskih službi jer su svi trkači bili medicinski zbrinuti na pravi način – naglasio je Habuš. 

Pripreme za 37. Beogradski maraton, koji će biti održan 28. aprila 2024. godine, već su u toku. 

– Potrudićemo se da, kao i ove, i sledeće godine uvedemo neke novitete. I dalje ćemo se truditi da fokus bude na trkačima, ali da maraton bude ispraćen uz bogat zabavni program. Želimo da ovom manifestacijom ujedinjujemo region, ugostimo što veći broj stranaca, ali i da takmičarski podižemo kvalitet trka – zaključio je Darko Habuš.