понедељак, 15. новембар 2010.

Нова возила за чишћење снега у новој зимској сезони

Зимска служба ЈКП „Београд-пут”, која од ове сезоне има 153 возне јединице, што је за 15 одсто више него претходне године, почела је да ради данас и биће ангажована до 31. марта, рекао је руководилац те службе Жељко Маравић, приликом представљања возних капацитета.

– Рок завршетка чишћења улица првог приоритета је два до четири сата по престанку падавина, а другог приоритета 48 сати по завршетку чишћења улица првог приоритета. У складу са оперативним програмом и планом рада Зимске службе, који је израђен у сарадњи са Дирекцијом за путеве, ове зимске сезоне одржавамо 720 улица првог и 850 улица другог приоритета, што је више од 2.200 километара. Зимска служба је ангажована у свих 17 градских општина, а подизвођачи у општинама Сопот, Младеновац и Барајево. Набавили смо десет нових кипера, десет специјалних возила малог габарита за рад у споредним улицама, а обезбедићемо и три специјалне зглобне машине којима ће моћи да се ради и у малим улицама, али и на делу тротоара – истакао је Маравић.

Он је додао да је од ове године у надлежности Зимске службе и чишћење 143 стајалишта јавног градског саобраћаја, ЈКП „Градска чистоћа” ће чистити 1.089, а ЈКП „Зеленило – Београд” 150 стајалишта.

– На залихама имамо 8.500 тона соли за предстојећу сезону, а у плану је набавка још 15.000 тона. Сваке године повећавамо учешће калцијум-хлорида у односу на натријум-хлорид јер је еколошки оправданији материјал, делује на знатно нижим температурама и има много бољи учинак него индустријска со. Ради рационализације и економичности Зимске службе, започели смо процес обезбеђења и постављања метеоролошких станица, које ће бити на територији целог града. То је велика инвестиција која ће сигурно имати резултате, а следеће године ћемо реализовати програм који ће највише бити бенефит Београду, а то је нови систем складиштења и одржавања индустријске соли. Постављаћемо силосе у свим нашим базама и тако штедети супстанцу и одржати материјал на температури и влажности која нама одговара – објаснио је Маравић.

Директор ЈКП „Београд-пут” Милутин Штрбић рекао је да се радови на београдским улицама приводе крају да би коловоз, пред зиму, био „доведен у оптимално стање”.

Како је истакао, ове године ће први пут бити укључени контејнери који током целог дана одржавају температуру асфалта, што ће омогућити санацију ударних рупа квалитетном асфалтном масом у било ком периоду године, под условом да нема падавина.

Како би улице града биле проходне, више од 660 запослених у Зимској служби и 153 возила са комплетном опремом ангажовано је 24 сата дневно у две смене, седам дана у недељи.

Представљању возних капацитета Зимске службе присуствовао је и заменик секретара за саобраћај Бранко Смиљанић.