уторак, 24. мај 2016.

Контрола буке приоритет у раду градских инспектора

Акценат рада Секретаријата за инспекцијске послове током протекле недеље била је контроле буке, радног времена угоститељских објеката и комуналног реда у Цетињској улици, као и објеката на левој обали Саве, на потезу од Газеле до Бранковог моста и од Бранковог моста до ушћа Саве у Дунав. Како је за Беоинфо истакла градска секретарка за инспекцијске послове Загорка Панић, у акцији у Цетињској биле су укључене комунална, саобраћајна, туристичка и еколошка инспекција, као и комунална и саобраћајна полиција и екипе ,,Паркинг сервиса”.

– У односу на претходни викенд, када је такође спроведена акција, било је приметно мање људи, непрописно паркираних аутомобила и такси возила. Такође, бука је била мање изражена, мада остаје главни проблем, нарочито због звучника постављених на фасадама објеката, буке из башта и од људи који стоје испред угоститељских објеката. Инспектори за заштиту животне средине наложили су мерење буке у животној средини за три угоститељска објеката, а за осталих девет поступак је у току. Туристичка инспекција је контролисала поштовање истакнутог радног времена и у једном објекту је утврђено да се оно не поштује, те је покренут поступак. Такође, уклоњено је и једно непрописно паркирано возило – рекла је Загорка Панић.  

Она је навела и да су извршене и ванредне инспекцијске контроле привредних субјеката, сплавова који поседују инсталиране изворе буке и налазе се на левој обали Саве и од Бранковог моста до Ушћа. Донето је пет решења којима је наложено мерење нивоа буке, једно решење о забрани употребе инсталираних извора буке, два решења којима је наређено мерење емисије загађујућих материја у ваздух и шест решења којима је наложено испитивање квалитета отпадних вода.

Комунална инспекција преконтролисала је 25 подземних пешачких пролаза, од којих је само један затечен у чистом и уредном стању, а за остале су донета решења којима је наложено отклањање утврђених недостатака. Настављен је инспекцијски надзор уредности спољних делова зграда и површина око зграда домова здравља на територији града Београда и контрола уредности и исправности јавних и других часовника.

У Секретаријату за инспекцијске послове, примљене су 334 пријаве грађана, а формирано је укупно 549 предмета. Донето је 142 решењa којима је наложено уклањање утврђених недостатака из свих области инспекцијског надзора, поднета су четири захтева за покретање прекршајног поступка, изречено је пет новчаних казни због неизвршења решења, издато је 50 прекршајних налога, а по раније издатим прекршајним налозима наплаћено је 181.500 динара. По захтевима за покретање прекршајног поступка инспектора овог секретаријата наплаћено је 54.850 динара.