уторак, 31. мај 2016.

Земунски међународни салон карикатуре сутра у Галерији „Стара капетанија”

У Галерији „Стара капетанија” (Кеј ослобођења 8) сутра у 19 часова биће отворен 21. Земунски међународни салон карикатуре. Покровитељ је Oпштина Земун, а тема овогодишњег салона је „Олимпијске игре од антике до Бразила”. 

Цртачи из 77 земаља са свих континената послали су своје радове, а жири је изабрао најбоље за изложбу и каталог и прогласио победнике. Чланови жирија су Бранко Најхолд, оснивач Салона, Николаос Никас, директор „Грикартун” из Грчке, Золтан Фауст, уметнички фотограф из Мађарске, и два земунска спортска аса – кануиста Мирко Нишовић, освајач златне олимпијске медаље 1984. године у Лос Анђелесу и атлетичар Јанош Хегедиш, учесник Олимпијских игара 1976. године у Монтреалу.

Поред смешне стране спорта, карикатуристи су презентовали и негативне аспекте који оптерећују данашњи врхунски спорт, пре свега допинг и подмићивање у спортским такмичењима. Указивањем на те феномене спорта, карикатуристи су се показали одговорним критичарима негативних појава које бацају лоше светло на спорт и сасвим одударају од првобитне идеје оснивача модерних олимпијских игара барона Пјера де Кубертена.
.