utorak, 31. maj 2016.

Zemunski međunarodni salon karikature sutra u Galeriji „Stara kapetanija”

U Galeriji „Stara kapetanija” (Kej oslobođenja 8) sutra u 19 časova biće otvoren 21. Zemunski međunarodni salon karikature. Pokrovitelj je Opština Zemun, a tema ovogodišnjeg salona je „Olimpijske igre od antike do Brazila”. 

Crtači iz 77 zemalja sa svih kontinenata poslali su svoje radove, a žiri je izabrao najbolje za izložbu i katalog i proglasio pobednike. Članovi žirija su Branko Najhold, osnivač Salona, Nikolaos Nikas, direktor „Grikartun” iz Grčke, Zoltan Faust, umetnički fotograf iz Mađarske, i dva zemunska sportska asa – kanuista Mirko Nišović, osvajač zlatne olimpijske medalje 1984. godine u Los Anđelesu i atletičar Janoš Hegediš, učesnik Olimpijskih igara 1976. godine u Montrealu.

Pored smešne strane sporta, karikaturisti su prezentovali i negativne aspekte koji opterećuju današnji vrhunski sport, pre svega doping i podmićivanje u sportskim takmičenjima. Ukazivanjem na te fenomene sporta, karikaturisti su se pokazali odgovornim kritičarima negativnih pojava koje bacaju loše svetlo na sport i sasvim odudaraju od prvobitne ideje osnivača modernih olimpijskih igara barona Pjera de Kubertena.
.